Jak vybrat čepici, aby hezky seděla. Každému tvaru obličeje sluší jiná

 Móda 
04. ledna 2021 16:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není čepice jako čepice Pixabay
Pokud máte pocit, že vám žádná čepice nesluší, s největší pravděpodobností se mýlíte a jen jste dosud nezvolili ten správný střih. Tak jako v jiných případech i u čepic platí, že každému člověku sluší něco trochu jiného. Pokud nevíte, jakou čepici zvolit, zkuste ji vybrat podle tvaru vašeho obličeje. Neměli byste šlápnout vedle.

S nástupem zimy jsou čepice opět v kurzu. Pokud je nenosíte jen proto, že vám nesluší, je to velká škoda. S čepicí je to totiž podobné jako s brýlemi. Když zvolíte typ podle tvaru obličeje, bude vám slušet. Vědci sice už dávno vyvrátili roky zažitý mýtus, že z hlavy uniká nejvíce tělesného tepla, přesto vás čepice může zahřát. Navíc, když zvolíte vhodný střih, může se stát i hezkým módním doplňkem.

Zjistěte, jaký tvar obličeje máte

Zjstit, jaký máte tvar obličeje, se vyplatí. Nejen kvůli čepici nebo brýlím, ale třeba i kvůli účesu nebo u mužů kvůli střihu vousů. Budete k tomu potřebovat pár rozměrů, nachystejte si proto k ruce krejčovský metr. Všechny rozměry si pečlivě zapište.

  • Nejprve si změřte čelo od jedné strany ke druhé, přičemž metr by měl pokrýt jeho nejširší část.
  • Pak se soustřeďte na lícní kosti. Začněte u vnější části oka, metr natáhněte přes kořen nosu až k vnější části druhého oka. Metr by měl vést těsně nad lícní kostí.
  • Důležitým rozměrem je také délka čelisti. Najděte místo těsně pod uchem, kde čelist začíná. Metr natáhněte podél čelisti až do středu brady. Stejně tak přeměřte druhou stranu nebo jednoduše vynásobte číslo dvěma. Výsledek zaneste do sešitu pod rozměry čelisti.
  • Nakonec si změřte délku obličeje. Dejte konec metru doprostřed vlasové linie a natáhněte jej směrem dolů až ke špičce brady. Pokud měříte správně, metr by měl vést přes prostředek nosu.

Kulatý obličej

Když jsou naměřené hodnoty lícních kostí a délky obličeje podobné a zároveň jsou vyšší než šířka čela a délka brady, jejichž hodnoty jsou také téměř stejné, máte kulatý obličej. Brada není špičatá ani příliš výrazná. Hlavním rysem tohoto typu obličeje jsou jemné ženské kontury a kulatější brada.

V takovém případě je třeba zvolit čepici, která vám obličej opticky zeštíhlí. Ideální volbou bude asymetrická čepice. Pokud zvolíte baret, je třeba jej na hlavu nasadit asymetricky. Pasovat vám bude i volnější střih čepic. Naopak se vyhněte obepnuté pokrývce hlavy, ta vám kulatý tvar tváře ještě více zvýrazní.

Hranatý obličej

Pokud se ukáže, že vámi naměřené hodnoty jsou zhruba stejné, máte hranatý obličej. Tento typ tváře se obvykle vyznačuje spíše hranatou čelistí, nevýraznou bradou, která může být i trošku zaoblená.

Padnou vám vysoké čepice, které prodlužují tvář – dobré budou i ty s bambulí nahoře. Můžete si také dovolit baret. Přiléhavé čepice vám slušet nebudou.

Trojúhelníkový obličej

Široké čelo, výrazné lícní kosti a úzká brada, to jsou typické rysy trojúhelníkového tvaru obličeje.

V takovém případě byste měli sáhnout po čepici, která zamaskuje vaše široké čelo. Výborně budete vypadat v beranici nebo s čepicí s klapkami na uši. Chybu neuděláte ani s kšiltovkou.

Oválný obličej

Jakmile je váš obličej delší než širší a čelo je širší než čelist, vybavila vás příroda oválným tvarem obličeje.

K oválnému tvaru običeje se hodí takřka jakákoliv pokrývka hlavy. Slušet vám budou asymetrické čepice i trendy kapitánky. O tom, jak si v zimě zajímavým způsobem uvázat kolem krku šálu, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve