Naučte se nějaký nový jazyk, doba tomu přeje. Soubor doporučení, která vám pomohou

 Ostatní 
02. ledna 2021 11:29 / Petr Vlach
  1
📷
4 fotografie v galerii
Naučit se cizí jazyk je možné v každém věku Pixabay
Chtěli byste se naučit nějaký nový jazyk. Tato doba tomu docela přeje. Máme soubor doporučení, která vám pomohou.

Pro učení se cizímu jazyku potřebujeme pochopitelně nadání, čas a chuť. A někdy i trochu peněz. Největší díl je ale v osobní práci, kterou za vás nikdo neudělá. Přitom nám učení cizímu jazyku pomáhá rozvíjet schopnosti našeho mozku.

Zvolte vhodný on-line kurz

V současné době probíhá mnoho kurzů on-line, takže se otevírají příležitosti i pro studenty, kteří nebydlí v dosahu jednotlivých míst konání. To je skvělá zpráva pro každého, kdo se chce něco naučit. Vedle toho se objevují také kurzy, které neprobíhají v reálném čase, ale jsou připraveny buď formou aplikací nebo formou předtočených videí. I to je výborná pomůcka, kterou stojí za to si zaplatit. Obzvlášť užitečná je pro vstup do jazyka, kdy potřebujete mít před sebou kombinaci písma, mluveného slova, obrázků a dalších pomůcek, které vám usnadní vstup do naprosto nového světa. Nejdůležitější je proto dobře zvolit. Každý jsme navíc jiný. Někomu vyhovuje se seznámit podrobně s gramatikou a pak začít biflovat slovíčka a fráze. Jiný zase potřebuje cestu spíš přes běžný hovor. Než tedy zakoupíte nějaký produkt, měli byste si zjistit co nejvíc informací, vyzkoušet demo, přečíst reakce účastníků před vámi. To ostatně platí i pro živou výuku jazyků.

Hledejte volné materiály na internetu

Spoustu zajímavých materiálů lze získat i prohledáním internetu. Různé přehledy gramatiky, slovníčky i jiné volně šířené materiály vám velmi pomohou, neboť obsahují ve zhuštěné formě důležité informace. Občas se objeví i skeny celých učebnic. Jejich kvalita je málokdy vyhovující a jistě vás nenabádáme k porušování autorského zákona. Taková ukázka ale může pomoci při rozhodnutí, zda si učebnici v originální podobě zakoupit. Vedle toho jsou přínosné různé podcasty či videa. Poslouchejte také písničky, mnohé najdete doplněné o titulky se slovy. Samozřejmostí by mělo být sledování filmů v originálním jazyce. I když nebudete rozumět prakticky žádné slovo, postupně se naučíte rozlišovat jednotlivá slova i fráze. Odposloucháte přízvuk. Originální zvuk s titulky je vždy lepší volbou.

Vytvořte si systém

Většina on-line kurzů bude mít nějaký svůj systém, ale vy sami byste měli systém on-line kurzu, který vám vyhovuje, rozvinout ještě dál. Důležitá je pravidelnost a předvídatelnost. Nemá význam si plánovat nesmyslně výuku na pět hodin denně, když nemáte tolik času. A určitě je vhodné využít určité volné chvíle, kdy se třeba přesouváte v dopravních prostředcích. Je třeba ovšem volit odpovídající prvky. Jen těžko si dáte do auta, které řídíte, video kurz. Ale pro cestu vlakem jde o volbu zcela odpovídající. Do auta volte spíš jednoduchý poslech. Slovíčka a věty následované jejich překladem. Nemáte-li příslušný materiál, vytvořte si jej sami. Nahrát zvukový soubor do telefonu je přece tak jednoduché. Když si sadu slovíček během cesty autem desetkrát poslechnete, máte naučeno. Chytré využití času je při výuce jazyků tím nejsprávnějším postupem.

Sežeňte si člověka pro konverzaci

Sehnat člověka, který bude ochotný si s vámi povídat ve svém rodném jazyce, může být u některých exotických jazyků problém. U mnoha jazyků to ale zas takový problém není. Často je cizinec v naší republice rád, že si trochu přivydělá a navíc získá kontakty na českou komunitu, což pro něho může být přínosné. Ať už jde o studenty nebo lidi, kteří sem přijeli za prací – dá se tak spojit příjemné s užitečným. Zkuste najít známé, se kterými vytvoříte tým. Každý totiž bude nacházet na internetu různé materiály a podněty a ty potom můžete mezi sebou sdílet. Navíc budete povzbuzováni k tomu, abyste šli do toho, že se něco naučíte. Máte-li pocit, že vám učení nejde a nemůžete si nic zapamatovat, možná pro vás budou přínosné informace zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008