Brýle dokáží divy. Perfektně padnoucí vybírejte podle tvaru obličeje

 Móda 
06. ledna 2021 16:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každému obličeji sedí jiný tvar brýlí Depositphotos
Brýle již dávno nejsou jen zdravotní pomůckou, ale staly se také módním doplňkem. Lidí s brýlemi, kteří je běžně nenosí, jde v ulicích vidět čím dál častěji. Aby vám brýle opravdu slušely, je třeba vybrat správný typ. Ve výběru vám může pomoci tvar vašeho obličeje.

Výběr nedioptrických brýlí je pestrý, takže by si měl vybrat opravdu každý. Důlěžité je, abyste se v brýlích cítili dobře, nedejte jen na poslední trendy, ale vyberte ty, které vám opravdu sluší.

Výběr brýlí podle obličeje

Obecně lze rozdělit typy obličejů na kulatý, oválný, hranatý a srdcovitý. A každému sluší trochu jiný tvar brýlí.

Oválný obličej

Máte-li oválný typ obličeje, pak si s výběrem brýlí nemusíte až tak lámat hlavu, můžete nasadit téměř jakýkoliv tvar. Zejména pak velké a široké obruby by vám mohly pasovat.

Kulatý obličej

Disponujete-li kulatým tvarem obličeje, pak zvolte obroučky protáhlejší, hranaté a spíše širší. A pasovat vám budou také takzvané pilotky, které proslavili američtí letci.

Hranatý obličej

Hranatému obličeji dominují ostré linie, které změkčíte jemnými obroučkami s mírným zaoblením. Kdo je odvážnější, může sáhnout i po takzvaných lenonkách, které proslavil zejména zpěvák John Lennon.

Obličej ve tvaru srdce

Pokud máte obličej ve tvaru srdce, sáhněte po brýlích bez obrouček nebo zvolte brýle spíše jemnější, hlavně ne příliš výrazné. Dobře vám budou pasovat obruby obdélníkového nebo oválného tvaru.

I barva očí či vlasů je důležitá

Pro správný výběr byste se měli zaměřit i na barvu vašich očí, vlasů nebo na obočí. Brýle by neměly být tmavší než vlasy, aby nepůsobily příliš tvrdě. Obočí by nemělo být schované za skly, ale hrana obrouček by měla kopírovat linii obočí.

Nic se nemá přehánět

Pokud jste se do nedioptrických brýlí zamilovali, měli byste stále mít na paměti, že se jedná o módní doplněk. Tedy délku jejich nošení omezte na nutnou dobu. Při dlouhém sezení u počítače nebo při delším řízení auta je raději odložte. Dioptrická skla jsou někdy nahrazena levnějším plastovým materiálem, který se snadno ušpiní, což při dlouhodobějším nošení může vašemu zraku uškodit. Týká se to brýlí, které nepořídíte u profesionálů. Pokud chcete brýle na dlouhodobější nošení, je lepší se obrátit na profesionály, kteří vám nabídnou kvalitní brýle s nulovými dioptriemi a kvalitními plastovými čočkami. O tom, na co si dát pozor při pořizování slunečních brýlí, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47