Jak postupovat při domácí léčbě koronaviru a jaká doporučení se vyplatí dodržovat

 Zdraví 
05. ledna 2021 08:58 / Bronislava Silná
  5
📷
4 fotografie v galerii
Pokud u vás propuklo onemocnění, dodržujte některá doporučení Pixabay
Ještě jste neměli koronavirus? Tak to buďte rádi. Není to nic příjemného. Tyto řádky vznikly i na základě osobní zkušenosti.

Třebaže je v naší republice už mnoho lidí, kteří koronavirus prodělali, stále jsou mnozí, kteří se mohou nakazit. Do potřebné proočkovanosti společnosti je daleko. Není proto od věci vědět, jak postupovat, abyste nemocí prošli dobře.

Příznaky se liší

Důležité je pochopit, že neexistují jedny příznaky, ale u každého člověka probíhá nemoc trochu jinak. A někdy jsou lidé i docela bez příznaků. Důležité ovšem je o nemoci vědět. Nemá totiž jen zjevný průběh, ale může mít průběh skrytý. A ačkoliv jste třeba bez příznaků, mohou se později objevit ve formě dlouhodobého covidu. Pro dobu infekce je vhodné přejít do odpočinkového režimu i v případě, že nemáte žádné závažné příznaky.

Mezi základní příznaky patří teplota, horečka, podchlazení, zimnice, bolest svalů, bolest kloubů, tlak ve svalech. Běžná je bolest hlavy. Míváte-li potíže se žlučníkem, může vás klidně rozbolet žlučník. Objeví se i některé potíže, které jste už dříve překonali. Začne vás například pálit žáha. Typická je únava, která někdy předchází ostatní příznaky a doprovází nemocné často i po skončení infekce. Omezení či ztráta čichu a chuti patří též mezi obvyklé symptomy.

Jak si pomoci doma

Většina nemocných zvládne infekci doma. Je ale třeba na věc jít chytře. Následující doporučení dávají i lékaři. Hodně pít, hlavně ovocné či bylinné čaje, ale i vodu či další tekutiny. Nevadí, že budete běhat stále na záchod. Tělo se pročistí, vám se uleví. Užívejte vitamin C a vitamin D. Oba vitaminy užívejte ve vyšších dávkách než obvykle. Ne ovšem naráz, ale s časovým odstupem několika hodin. Tělo během nákazy potřebuje značné množství obou vitaminů. Souvislosti byly už mnohokrát popsány. Oba vitaminy navíc zvyšují imunitní reakci organismu, což je přesně to, co potřebujete. Máte-li teplotu či horečku, užívejte antipyretika. Jste-li jinak zdraví. Lze doporučit lék obsahující kyselinu acetylsalicylovou nebo ibuprofenum. Zejména první jmenovaný má tendenci ředit krev, což může být u covidu dobře, protože tam hrozí tvorba sraženin. Na druhé straně se tak děje hlavně u pacientů s vážným průběhem. Také se nedá říct, že léky na ředění krve zabírají vždy a bez problémů. Dospělý pacient ovšem může lék s kyselinou acetylsalicylovou použít bez obav.

Ležte, seďte, čtěte, sledujte televizi, poslouchejte hudbu. Udělejte si pohodlí a relaxujte jako nikdy. Jde o vaše srdce, ledviny, plíce, mozek i další orgány. Vyžeňte koronavirus z těla, ale to neuděláte žádnými siláckými akcemi.

Další možnosti

Různí lidé mají i různé postupy, jak si zvýšit imunitu. A existují na to i různé preparáty. Některé jsou volbě dostupné v lékárnách, někdy jde o byliny, houby a může jít třeba i o homeopatika. Z bylin je určitě zajímavý kozinec blanitý, o kterém jsme více psali zde. Ale svou práci odvedou i další bylinky. Jestliže se vám zvýší zahlenění, určitě mějte důvěru v jitrocel, ale i břečťan. Známá svými účinky na imunitu je též echinacea. Z homeopatik pak zkuste gelsemium sempervirens 30 CH. Podle doporučení homeopatů se užívají dvě kuličky denně po dobu tří až čtyř dnů. Nechte nejlépe rozpustit pod jazykem. Jezte dostatek vitaminů. A to i tehdy, když nemáte žádnou chuť a čich.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve