Pozor na jedovaté pecky z ovoce

 Zdraví 
07. srpna 2018 08:12 / Bronislava Silná
  2
📷
5 fotografií v galerii
Chutné broskve mají smrtelně nebezpečnou pecku Shutterstock
Zatímco konzumace některých pecek či jadérek je zcela bezpečná a dokonce zdraví prospěšná, u jiných platí naprostý opak. Víte, která jádra opravdu raději nejíst? Čtěte dál.

Pecky, jádra, semena – části rostlin, ze kterých může vyrůst rostlina nová. Zásobárna živin, často i vitaminů. Ale pozor, mnohá semínka jsou totiž prudce jedovatá! Spoustu druhů u nás naprosto běžných a oblíbených plodů obsahuje jádra či pecky s obsahem amygdalinu, který se v kontaktu s vodou přeměňuje na kyanid. A to je, jak známo, prudký jed.

Bezpečná semínka

Mezi bezpečná semínka patří ta, která najdeme třeba v granátovém jablku, vodním melounu, citrusech, hroznech, kakaové boby jsou také v pohodě, stejně tak papája a dýně. Nemusíte se peckami právě nacpávat, ale běžná konzumace či nahodilé spolknutí v některých případech rozhodně nevadí. Mnohé tyto pecičky jsou i zdraví prospěšné, jak se ostatně můžete dočíst třeba v článku zde.

Nebezpečná semínka

Naproti tomu broskve, meruňky, jablka, hrušky či třešně bychom nikdy neměli konzumovat včetně pecek. U meruněk se to obvykle ví, ale informovanost u broskví je horší. Překvapením jsou pak pro mnohé jistě třešně, jablka a hrušky. Zatímco u třešní nás většinou zachrání jejich tvrdá konzistence, takže projdou trávicím traktem bez narušení, u jablek či hrušek může snadno dojít k rozkousání pecek. Mnozí lidé navíc konzumují jablka a hrušky včetně jadřince. Na druhou stranu u těchto plodů je přece jen podstatně menší množství amygdalinu v porovnání s meruňkami a broskvemi.

Jak a kdy se otrava projeví

Otrava kyanidem má poměrně rychlý nástup. Nastává ztráta vědomí a následně kóma. Pak během několika hodin dojde k úmrtí na zástavu srdce. Čím vyšší je dávka, tím rychleji smrt nastane. Smrtelnou dávkou je asi 100–200 mg jedu. Abyste zemřeli, museli byste pecek rozkousat docela dost. U jablek to vychází na konzumaci 25 celých jablek naráz. Deset či dvacet jader z broskve by vykonalo totéž. Při náhodném pozření proto nepanikařte. Ostražitější buďte však v případě menších dětí. U většího množství nebo při nástupu obtíží okamžitě vyhledejte lékaře.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008