BMI určuje, zda jste obézní, či nikoliv. Podle jednoduchého výpočtu během chvilky zjistíte, jak na tom jste

 Zdraví 
26. listopadu 2021 07:24 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Další zdravotní závěry z BMI však dělat nelze Pexels
Index tělesné hmotnosti (BMI) je standardním nástrojem ke zhodnocení zdravotního stavu ve většině zdravotnických zařízení. Ačkoliv se již dlouhá desetiletí používá jakožto základní měření zdraví na základě tělesné hmotnosti a výšky, nevypovídá o ní zdaleka vše.

Na základě jednoduchého výpočtu vydělíte hmotnost v kilogramech svou váhou v metrech čtverečních a rychle se dozvíte, zda zapadáte v rámci tabulky do kategorie podvyživený, normální nebo obézní. Podle tohoto výpočtu vám může specialista na výživu navrhnout změny životního stylu, pokud tedy nespadáte do kategorie "normální".

Ačkoliv může výpočet poskytnout základní přehled o zdraví člověka na základě jeho hmotnosti, nelze jej považovat za jediný prostředek, jelikož nezohledňuje další faktory, jako například věk, pohlaví, genetiku, hustotu kostí, ale i psychickou pohodu, a především nedělá rozdíl mezi váhou svalů a tuků.

Mnozí odborníci tvrdí, že je tato metoda zastaralá a neměla by se k posuzování zdraví člověka používat. Nezohledňuje totiž mnoho dalších faktorů, které o našem zdraví vypovídají daleko více, než je pouhé číslo na váze.

Nevýhody BMI

Nezohledňuje další faktory

Na základě výpočtu BMI se dostanete na určité místo v tabulce. Podle poměru výšky a váhy tak získáte okamžitě odpověď, zda jste, či nejste v normě. Co ale ostatní ukazatele zdraví, jako jsou například hladina cholesterolu, hladina cukru v krvi, srdeční frekvence, krevní tlak a další?

Nedělá rozdíly ve váze

Jeden kilogram svalů váží stejně jako jeden kilogram tuků. A to je při výpočtu BMI zásadní problém, jelikož osoba s nadváhou může mít stejné BMI jako sportovec, který se do vyšší kategorie dostal jen díky většímu množství svalů. Dva lidé stejné výšky a váhy tak mohou vypadat a cítit se úplně jinak, ale na to BMI nedbá.

Nedbá na rozložení tuku

Ačkoliv je vysoké BMI spojeno s horšími zdravotními výsledky, umístění tuku může mít na zdraví také zásadní vliv. S tím ovšem BMI nepočítá. Ti, kteří mají tuk uložený v oblasti břicha, mají větší riziko chronických onemocnění než lidé s tukem uloženým v bocích, hýždích a stehnech.

Mimo kategorii "normální"

I přesto však studie ukazují, že lidé, kteří měli BMI nižší než 18,5 (podváha) nebo naopak vyšší než 30 (obezita), měli několikanásobně vyšší riziko úmrtí ve srovnání s lidmi, kteří spadají do normální kategorie. Vyšší BMI také zvyšuje chronické zdravotní problémy jako diabetes 2. typu, srdeční onemocnění, dýchací obtíže, onemocnění ledvin a problémy s pohyblivostí. Také jsme psali: Obézních lidí stále přibývá. Přitom obezita může člověka připravit až o patnáct let života.

Zdroj: healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47