Vychovat emocionálně zdravého chlapce je úkol především pro otce

 Vztahy 
19. listopadu 2021 07:33 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
3 fotografie v galerii
Vztah mezi otcem a synem je pro duševní rozvoj nadmíru důležitý Pexels
Emoční zdraví je velmi důležité, a to obzvláště pro chlapce, kteří jsou často odmalička vedeni k tomu, že chlapi přeci nepláčou a musí něco vydržet. Jenže co když lze vychovat silného nebojácného a sebevědomého muže, aniž bychom mu zakazovali plakat a brát ohled na jeho pocity. A není to dokonce to, co si každá žena přeje mít doma?

Největší vliv na to, aby z chlapce vyrostl emočně zdravý muž, mají především otcové. Již od narození zaznamenáváme každý fyzický milník našich dětí od zvednutí hlavy přes první krůčky až ke všemu, co následuje. Vše lze nějakým způsobem zařadit do tabulek, měřit a hodnotit. Jenže co emoční zdraví?

Jak poznáme s jistotou, že je naše dítě emocionálně zdravé? A jak poznáme, zda děláme dost pro to, abychom jim pomohli stát se emocionálně zdravými? Emoční zdraví nelze nijak měřit a zaznamenávat podle tabulky, zda něco je, nebo není v pořádku. Pojďme se tedy podívat na vše, co je potřeba vědět.

Co je to emoční zdraví

Emocionální zdraví je něčí schopnost být si vědom svých emocí, rozumět jim a zvládat je, a to včetně vrcholů, pádů, krizí a vším mezi tím. Děti se s touto schopností samozřejmě nerodí. Je to něco, co se vyvíjí, jak jejich mozek roste během dětství, ale zejména během prvních 5 let života. Z počátku se každé dítě vzteká, fňuká a chová se iracionálně, aby vyjádřilo své aktuální emoce. Ale později, s naší pomocí, ale také díky vystavování různým sociálním situacím, se naučí vyjádřit své pocity konstruktivním způsobem.

Proč je to důležité

Emoční zdraví je důležité pro všechny děti, ale pro chlapce obzvlášť. Společnost od nich totiž často očekává sílu, mužnost a potlačování emocí ve prospěch houževnatosti a dominance. Ovšem tato představa mužství může mít na mladé chlapce velmi špatný vliv. Emočně nezdravý chlapec, který své city potlačuje, se s nimi nenaučí zacházet, nenaučí se jim porozumět a může je ventilovat nadměrnou agresí, zneužíváním návykových látek, nebezpečnou jízdou, šikanou a výsledkem může být i špatné duševní zdraví.

Jak chlapcům pomoci

Děti se od nás hodně učí, a to včetně zjišťování, kým vlastně ony samy jsou. Sledují nás a kopírují naše chování a často kopírují i naše postoje k nim a ostatním lidem. Proto je jen na nás, jaký vzor svým dětem předložíme:

  • Nezakazujte chlapcům plakat – mohou pak začít svou bolest skrývat a potlačovat. A to jak fyzickou, tak duševní.
  • Naslouchejte jim – ukažte jim, že je v pořádku mluvit o svých pocitech, protože jsou pro vás důležité a věříte jejich skutečné existenci.
  • Buďte jim vzorem – nestačí po dětech pouze chtít projevovat emoce, musíte jim ukázat, že je to samozřejmé i pro vás.
  • Chovejte se tak i k ostatním – je snadné říkat dětem, co mají dělat, ale je pak problém, když vy se tak nechováte ani k nim, ani k lidem z vašeho okolí.
  • Mějte vše pod kontrolou – také je důležité vědět, co například děti sledují v televizi, na tabletu, nebo v mobilu a vše jim dovysvětlit, případně jim sdělit, že si nepřejete, aby určitou hru hráli nebo určitý pořad sledovali.
  • Nabídněte jim jiné hrdiny – do určitého věku děti zajímá vše, co jim rodiče předloží. Nabízejte jim proto knihy a hry, kde jsou hrdinové s hodnotami, které je chcete naučit.
  • Neutahujte si z nich – nesmějte se svému synovi, že si chce hrát s panenkou nebo kreslit růžovou pastelkou jen proto, že je to "pro holky". Nenuťte mu je, ale nevysmívejte se mu, pokud o ně má zájem.

Dejte mu sebe

Výzkumy ukázaly, že emocionální zdraví všech dětí je vyšší, když jejich rodiče kladou rodinu na první místo, a to bez ohledu na to, kolik času tráví v práci. Nezáleží přitom na množství času, ale na jeho kvalitě. Jinými slovy, jedna hodina strávená skutečným povídáním, hraním nebo jakoukoliv interakcí s dítětem může být lepší, než čtyři hodiny strávené s dítětem, kdy vás rozptyluje telefon, práce nebo cokoliv jiného. Ujistěte se, že čas, který spolu trávíte, spolu skutečně trávíte.

Buďte tu pro něj

Muži, kteří o své syny pečují, s nimi mají i lepší vztahy. Pokud totiž váš syn ví, že tu pro něj jste a vždycky budete, že může přijít s jakýmkoliv problémem a vy ho nikdy nevyhodíte a nikdy se mu nevysmějete, vždycky za vámi přijde. Chlapci, kteří toto v útlém věku nezažijí, mohou mít v dospělosti problém o svých negativních, ale i pozitivních, pocitech mluvit. Je to ale důležité i proto, aby vám váš syn byl schopný říci, jestli ho například někdo ve třídě nešikanuje. Ale opět, toto platí pro všechny děti bez rozdílu věku či pohlaví. Také by vás mohlo zajímat: Jóga s dětmi naučí děti zábavnou formou starat se o své tělo a posílí jejich vztah s rodiči.

Zdroj: healthline.com, hbr.org.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve