Nevolnost dokáže ochromit až na několik hodin. Pomáhá jedna obyčejná věc, studený čerstvý vzduch. Vysvětlíme proč

 Zdraví 
20. listopadu 2021 11:02 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Na nevolnost skutečně pomáhá čerstvý vzduch a studené obklady Shutterstock
Možná jste to zažili na vlastní kůži. Udělalo se vám například nevolno v autě nebo během večera v restauraci s přáteli. A pokaždé jste zcela instinktivně běželi na čerstvý vzduch.

Ale je to jen mýtus, nebo to skutečně funguje? Teprve v posledních deseti letech se vědci začali soustředit na hledání odpovědí a skutečně je našli.

Proč tedy čerstvý vzduch pomáhá od nevolnosti?

Charakteristickými příznaky kinetózy jsou nevolnost, zvracení a pocení. Méně známé je, že při tomto stavu klesá tělesná teplota. Kapiláry v kůži se během kinetózy rozšiřují, což umožňuje protékání většího množství krve v blízkosti povrchu kůže, čímž dochází ke ztrátě tepla. Tento proces jde ruku v ruce s pronikáním potu, čímž se tělesná teplota ještě o něco sníží, čemuž obvykle říkáme "studený pot“. Jakmile klesne tělesná teplota, centrální nervový systém, konkrétně hypotalamus, část mozku, která reguluje tělesnou teplotu, se snaží tomuto poklesu zabránit. A to vede k pocitu horka. Tento pokles teploty a kompenzační reakce těla jsou ve skutečnosti tím, co způsobuje, že člověk cítí nevolnost.

Porce studeného vzduchu nebo přiložení studeného obkladu na zátylek nebo čelo na několik minut může pomoci tento pocit horka snížit, protože působí proti snahám hypotalamu zvýšit tělesnou teplotu, a tím zmírnit pocit nevolnosti. 

Nevolností tělo reaguje na toxiny

A proč pokles teploty a následná kompenzace zvýšení tělesné teploty vede vlastně k nevolnosti? Jedna teorie naznačuje, že nevolnost i změna tělesné teploty mohou být přirozeným způsobem, jak se tělo brání toxinům. Nevolnost často vede ke zvracení, které může toxiny z lidského systému vyplavit. Takzvaná obranná hypotermie může také chránit před toxiny tím, že šetří energii člověka.

Pokud předpokládáme, že studený pot spojený s nevolností je součástí přirozené obrany proti otravě nebo infekci, snížení tělesné teploty po detekci toxinu by mohlo být součástí evolučního přístupu, který vede k obranné hypotermii, popsali vědci.

Takže až příště zažijete tyto stavy, skutečně neváhejte a vyběhněte na čerstvý vzduch a pokud budete mít tu možnost, využijte i účinky ledových obkladů. Dost možná tak odvrátíte onen nechtěný proces zvracení. Dále čtěte: Sůl do koupele vybírejte podle typu svojí pokožky. Některé mají až zázračné účinky jak na pokožku, tak na celé tělo.

Zdroj: Live Science.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47