Med není dobrý jen na nachlazení. Má velký rozsah účinků na naše zdraví

 Zdraví 
24. listopadu 2021 07:58 / Bronislava Silná
  2
📷
3 fotografie v galerii
Med má velký rozsah účinků na naše zdraví Pixabay
Použití medu je všestranné. Bohužel mnoho lidí med používá jen zřídka a jako jediný benefit považují jeho účinky proti nachlazení. Máme další informace.

Med je všestranně prospěšný pro lidské zdraví. Ačkoliv se názory na nejrůznější účinky liší, přece jen platí, že med není jen proti nachlazení.

Co med obsahuje

Med obsahuje celou řadu látek. Vedle cukrů je zde vláknina, bílkoviny, minerály, aminokyseliny, ale také různé prvky. Mezi ty důležité patří železo, draslík, hořčík, fosfor, zinek a sodík. V medu najdeme i vitamin C a vitaminy ze skupin A, B, E, H, K. Obsahuje dextriny, organické kyseliny, konkrétně kyselinu jablečnou, vinnou a citronovou a pak ještě stopové prvky, jako je například mangan, kobalt, fluor a kyselina křemičitá.

Kde med pomáhá

Med opravdu pomáhá při nachlazení. Jeho působení je v několika rovinách. Jednak pomáhá vykašlávání, ale také hojí postižené sliznice. Jestliže je s nachlazením spojena teplota nebo horečka, med ji snižuje díky obsahu draslíku. Obzvlášť skvělý je v kombinaci se zázvorem. O tom jsme psali dříve.

Med slouží jako rychlý zdroj kvalitní energie. Protože obsahuje monosacharidy, obcházejí se zcela játra a tělu se dodávají potřebné živiny. Protože ale obsahuje i další složky včetně vlákniny, není vůbec jen zdrojem jalové energie. I když samozřejmě obsahuje značné množství kalorií, netloustne se po něm tak, jako po rafinovaném cukru.

Málo se ví, že med snižuje krevní tlak. Děje se tak díky jeho schopnostem rozšiřovat drobné cévy. Med je dobrý i pro krvetvorbu, a to zejména díky obsahu železa. Skvělý vliv má i na pokožku, kterou vyživuje, hydratuje, ničí bakterie a brání stárnutí pleti. U nachlazení jsme zmiňovali hojení sliznic. To se děje i v oblasti zažívacího traktu, takže je med velmi vhodný pro osoby, které trpí na žaludeční vředy a podobné potíže. Pomáhá upravovat zažívání.

Jak používat

Med můžeme používat různě. Při nachlazení je klasické rozpuštění lžičky medu v šálku horké vody nebo čaje. Lze ho mazat na chléb, ale také užívat jen terapeuticky na lžičce. Někdy se uvádí, že medu škodí kontakt s horkou vodou. To je pravda, ale zalijete-li čaj a necháte ho chvilku stát, jeho teplota se výrazně sníží a můžete klidně medem přisladit. Teploty kolem 80 stupňů Celsia po krátkou dobu již medu prakticky nevadí. Někdy se také uvádí, že by med neměli konzumovat diabetici. Obecně je to pravda. Ale lžička medu ani jim neuškodí. Jde spíš o to, aby zvládli případnou chuť na sladké, které tato lžička může vzbudit. Med se dá kombinovat i s bylinkami proti kašli. Objevuje se také v přírodní kosmetice.

Zdroj: Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008