Triky, jak dostat pitný režim pod kontrolu

 Zdraví 
04. srpna 2018 11:16 / Jitka Jahodová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ne nadarmo se říká, že voda je základem našeho života Depositphotos
Pitný režim je pro přežití člověka velice důležitý. Zatímco někdo nemá s pitným režimem sebemenší problém, někteří mají v tomto s příjmem tekutin problém. Poradíme vám pár triků, jak dostat pitný režim pod kontrolu.

Ne nadarmo se říká, že voda je základem našeho života. Málokdo si uvědomí, že voda tvoří téměř tři čtvrtiny hmotnosti našeho těla, to znamená, že váží-li člověk okolo 70 kg, obsahuje jeho tělo přibližně 40 - 50 litrů vody. 

Přes toto množství jsme na ztrátu vody velice citliví a její nedostatek je pro organismus nebezpečný. Je ale dobré si upřesnit, kolik vody potřebujete vypít za jeden den. To závisí na řadě faktorů, obvykle je však vhodné udržovat pitný režim 2-3 litry denně. Patříte-li k lidem, kteří na pití často zapomínají, máme 5 tipů, jak dostat pitný režim pod kontrolu.

Zkuste teplý nebo ledový čaj

Nemusíte pít pouze vodu, zkuste třeba čaje. A je jedno, zda se jedná o teplý nebo ledový čaj. I v létě je lepší začít ráno teplým nápojem. Povzbudí se tak metabolismus a trávení. Pokud si ráno nalijete ledový nápoj, váš žaludek se z toho šoku stáhne a trávení se pozastaví. V horkých letních dnech si během dne můžete ledový čaj pochopitelně dopřát, ovšem pozor na ty kupované, které jsou plné cukrů. 

Mějte voda stále po ruce

Na místě, kde pracujete nebo často pobýváte, nechte karafu nebo džbán vody. Pohled na džbánek vám vždy připomene, že se máte napít. Má to i další výhodu. Pokud máte pocit žízeň, nemusíte 10krát chodit do kuchyně, ale vodu máte stále po ruce. Co všechno s naším tělem udělá obyčejná voda? Čtěte v jiném článku.

Zkuste vodu s ovocem

Čistá voda pro vás není to pravé? Vyberte si různé druhy plodů, jako jsou rybíz, ostružiny, jahody, borůvky nebo nějaké citrusy. Dejte ovoce do karafy s vodou, přihoďte pár lístků máty či meduňky a máte osvěžující a zdravé pití.

Smoothie

Smoothie je skvělá volba, která tělu dodává potřebnou tekutinu. Namísto mléka je vhodnější přidat vodu nebo kokosové mléko (vhodné zvláště pro osoby s nesnášenlivostí laktózy).

Pijte častěji a méně

Nesnažte se pití hltat. Mnoho lidí zastává názor, že když se napijí jednou za dvě hodiny, ale naráz vypijí celou sklenici vody, je to nachlup to samé, jako když po celé dvě hodiny po douškách upíjejí. Není to pravda. Naopak pomalým a častějším upíjením zabráníte pocitu žízně a vaše tělo tak přijme vodu mnohem lépe, než když do sebe naráz nalijete třetinku a budete mít pocit, že už víc nezvládnete. O tom, jak správně dodržovat pitný režim, jsme podrobněji psali před časem.

Příjem tekutin by neměl klesnout pod 2 litry denně, v horkých dnech a při větší fyzické aktivitě je potřeba pít ještě více. Domněnka, že v zaměstnání stačí vypít několik šálků kávy a potom vše dohnat večer, je mylná a vašemu zdraví rozhodně neprospěje.

Náš tip

Nestíháte se napít? Nastavte si v telefonu několik alarmů, které vám pití připomenou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47