Znáte acai, nejzdravější ovoce na světě?

 Zdraví 
04. srpna 2018 10:00 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čerstvé acai se u nás bohužel sehnat nedá Shutterstock
Acai je ovoce, které roste ve Střední a Jižní Americe. Čerstvé ho bohužel u nás asi neseženete. Stojí za to? A na které další ovoce se zaměřit?

Při vytváření vyváženého jídelníčku často přemýšlíme nad tím, jaké ovoce do něj zařadit. Víme, že by ho nemělo být mnoho, abychom nepřijali zbytečně mnoho sacharidů. Určitě bychom byli rádi, kdyby ovoce mělo na naše tělo dobrý účinek. Výzkumy ukazují, že úplně nejlepší jsou exotické bobule acai, které rostou ve Střední a Jižní Americe. Mají skvělé účinky na mnoho zravotních potíží. Ale pro našince jednu zásadní vadu. Asi je neseženete čerstvé.

Jak acai působí

Plody obsahují značné množství antioxidantů a vitaminů. Spolupodílí se tak na dobrém fungování imunity a také startují dobré spalování tuků, takže by plody neměly chybět v chytrých redukčních dietách. Acai snižuje cholesterol, zabraňují nadměrnému srážení krve, snižují chuť k jídlu a startují metabolismus. Působí proti stárnutí. Ovlivňují stav naší kůže. Zásadním způsobem zlepšují trávení. Svými účinky dokážou dokonce zastavit rakovinné bujení. V našich podmínkách se dají koupit jako potravinový doplněk. Stojí za to, ale nejsou jedinou superpotravinou.

Jablko

Je docela zajímavé, že podle vědců hned na druhém místě za acai jsou docela obyčejná jablka. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, snižují cholesterol a obsahují také látky, které pomáhají při různých respiračních chorobách. K tomuto účelu postačí jedno jablko denně. Pokud byste snědli čtyři jablka denně, snížili byste svou hladinu cholesterolu asi o čtvrtinu. Pomocí jablek můžete také zhubnout. Jablečná dieta spočívá v konzumaci pouhých jablek během tří dnů. Pijte neslazenou vodu, kávu nebo čaj. Po třech dnech si dejte lžičku olivového oleje, který pročistí vaše játra a žlučník.

Avokádo

Na třetím místě pomyslného žebříčku užitečnosti se umístilo avokádo. Působí na nás trochu jako zelenina. Je mastné. Jeho chuť někomu lahodí a jinému vadí. Přesto obsahuje výborně využitelné tuky a látky, které snižují cholesterol v krvi. Má i další účinky. Na konzumaci avokáda by si však měli dát pozor lidé, kteří mají genovou mutaci SCARB1. Podrobnosti najdete v článku zde.

Pro ostatní platí, že pokud vám samotné nechutná, můžete si z avokáda připravit chutnou pomazánku tak, že přidáte nadrcený česnek, sůl a trochu pepře. Vše smícháte a je hotovo. Chcete-li vše ještě zjemnit, můžete přidat trochu smetanového jogurtu.

Další v pořadí

Další pořadí v žebříčku superpotravin je nabité také zajímavými druhy ovoce. Čtvrtý je totiž banán, který snižuje krevní tlak a upravuje metabolismus. Páté se umístily ostružiny, které zlepšují paměť a obsahují mnoho antioxidantů. Šesté jsou borůvky, které mimo jiné zpomalují proces stárnutí a odbourávají stres. Sedmý pak je meloun pro své účinky na pleť a pro schopnost detoxikace organismu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47