Milujete avokádo? Pozor! V tomto případě se mu raději vyhněte obloukem

 Zdraví 
10. března 2017 08:58 / Jitka Jahodová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Jsou lidé, kteří by na avokádo měli raději zapomenout Shutterstock
Avokádo je ovoce, které je plné zdravých tuků, vitamínů, vlákniny, je skvělý pomocník při hubnutí a snižování hladiny špatného cholesterolu.

Je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5 . Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou velmi kvalitní tuky.

Vědci však přišli s šokujícím zjištěním. U některých lidí může mít zdravý cholesterol v kombinaci s častou konzumací avokáda fatální následky. Rozhodující je cholesterol. Cholesterol je tuková látka a pro náš organismus je nezbytná. Rozeznáváme špatný cholesterol, LDL, a dobrý cholesterol, HDL. Zatímco dobrý cholesterol se nachází v rostlinné stravě a považuje se za zdraví prospěšný a pro naše tělo nezbytný, špatný cholesterol do svého těla dostáváme především ze živočišných tuků a jeho zvýšená hladina může způsobit kardiovaskulární onemocnění.

Studie však odhalila, že nejen špatný cholesterol, ale i tzv. dobrý cholesterol, může v určitých případech nadělat v organismu pořádně škody.

Vědci z Cambridgeské univerzity zkoumali záznamy pacientů s genovou mutací SCARB1. Tato mutace způsobuje, že vysoká hladina látky HDL-C, tedy zdravého cholesterolu, u nich může rozvinout kardiovaskulární onemocnění.

Jakou roli však v tomto zjištění hraje avokádo? Při snaze o snížení špatného cholesterolu se obecně doporučuje nahradit živočišné tuky rostlinnými, a tím si zvýšit hladinu zdravého cholesterolu. Avokádo díky své neutrální chuti nahradí mnoho potravin, včetně másla či smetanových pomazánek, mnozí po něm sahají každý den. Pokud se však ve vašem těle nachází zmutovaný gen SCARB1, můžete si pořádně uškodit.

„Toto je první studie, která poukazuje na fakt, že v některých případech může "zdravý" cholesterol zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění," vysvětluje jeden z autorů studie, profesor Adam Butterworth.

Dobrá zpráva je, že zmíněný zmutovaný gen má údajně pouze 1 ze 1700 lidí. Pro většinu lidí je tedy avokádo i nadále zdraví prospěšnou potravinou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Jak na nadýchané lívance? Stačí přidat jednu obyčejnou ingredienci a budou vždy perfektní

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím