Největší bludy, které se tradují kolem hubnutí. Proč je někdo jako koule a druhý jako vyžle?

 Ostatní 
03. srpna 2018 12:14 / Jitka Jahodová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Proč je někdo jako koule a druhý jako vyžle?  Depositphotos
Češi patří k nejobéznějším národům světa. Umíráme předčasně na nemoci srdce, oběhového systému a řada lidí se ke stáru nemůže ani pohnout, protože je bolí klouby předčasně opotřebené v důsledku nadváhy. V čem je problém?

Proč patříme k nejtlustším národům? Na tuto otázku existuje řada odpovědí. Dost možná jsme prostě nezvládli přechod z chudé socialistické společnosti, kdy na pultech obchodů byly jen opravdu základní produkty a ještě ne v dostatečném množství a výběru, ke společnosti blahobytu a nadbytku.

V éře chudoby jsme si zvykli jíst to, co bylo nejdostupnější a nejlevnější. Nyní, kdy si můžeme vybírat, jsme se neoprostili od svých návyků cpát se pečivem a přílohami, ale navíc jsme k tomu přidali dříve nedostupné slazené limonády zvučných jmen, všelijaké tyčinky, zmrzliny a další pochoutky.

Všechno hodně oslazené, plné škrobů, mouky a nezdravých chemických ingrediencí. Začínáme tušit, že tudy vede cesta do pekel. Řada z nás se proto vrhne na nějakou dietu s cílem shodit pár kilo. Pastí na cestě za štíhlejší postavou jsou mýty o hubnutí. 

Utrpení jménem dieta

Mnoho lidí má za to, že aby shodili nějaká ta kila, musí držet dietu, která představuje jakési trápení a odříkání. Po dosažení cílové váhy zase chtějí jíst to, co předtím. To je nesmysl. Zvolené omezení v jídle většinou vede ke zhubnutí, ale návrat k původnímu jídelníčku pochopitelně vrací kila zpět. Často si pak člověk chce vynahradit, oč byl při držení diety ochuzen a tak se stává, že výsledkem je váha dokonce vyšší, než před dietou. Měli bychom nalézt správný stravovací styl, který nám bude vyhovovat celý život. Nesmíme mít pocit hladu ani se přejídat.

Můžeme večer jíst?

Jde o jeden z největších bludů. Pravda je taková, že člověk by měl mít v rámci dne určitý čas, kdy nejí. Jde o to, že si jeho zažívací trakt potřebuje odpočinout. Budete-li do sebe neustále tlačit jídlo, brzy opotřebujete své trávicí ústrojí a dostaví se problémy. Budete mít podrážděnou slinivku, projeví se u vás cukrovka druhého typu, dostaví se různé zánětlivé reakce ve střevech. Jsou lidé, kteří se navečeří v šest večer a snídají v sedm ráno. A jsou lidé, kteří si dají jídlo třeba v jedenáct večer a další den začnou obědem ve dvanáct. Důležitá je ona pauza. Zkuste ji zařadit a budete se divit.

Při dietě nesmíme nic tučného?

Už zde bylo řečeno, že dieta není na pár dnů, že jde o změnu životního stylu pro další léta. Opravdu se chceme připravit o potěšení dát si třeba kvalitní smetanový jogurt nebo krásnou kachní pečínku? Navíc většina nízkotučných produktů v sobě obsahuje množství škrobů a dalších látek, které nás obalují tuky. Cesta ke štíhlé linii nevede přes nízkotučné výrobky. Znáte Dukanovu dietu? O jejích výhodách a nevýhodách jsme psali zde.

Utrpení v posilovně

Pohyb je skvělá věc. Jenže pokud naordinujete tlouštíkovi cvičení, zničí si klouby, dostane infarkt nebo ho raní mrtvice. Pokud by měl člověk vysportovat to, co do sebe přijme ve formě nevhodné české stravy, musel by opustit zaměstnání a strávit zbytek života v posilovně. Správná změna jídelníčku vás zbaví kil a vy pak budete mít i přirozenou chuť více se hýbat. Stačí pár kroků a vaše tělo se začne měnit. O síle každodenní procházky jsme psali před časem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47