Jak se vyhnout exekuci. Co můžeme udělat, aby se nás nikdy netýkala?

 Ostatní 
02. srpna 2018 14:49 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dluhy vás dovedou ke ztrátě všeho Shutterstock
Exekuce, insolvence a další hrozné věci, kterým se chceme vyhnout, ale které doléhají na značnou část lidí ve společnosti. Co můžeme udělat, aby se nás nic z toho netýkalo? Poradíme.

Každý člověk má určitá slabá místa, která ho mohou dovést až k dluhům, exekuci či insolvenci. Přitom není takový problém se podobným situacím vyhnout. Jen to chce trochu snahy. Máme pro vás několik doporučení, které si určitě vezměte k srdci.

Nedlužit

Zásada nedlužit nespočívá jen v tom, že si nebudete půjčovat peníze na spotřebu. Dluh vzniká i jinak. Například nezaplacením pokuty či opomenutím platby u mobilního operátora. I z malého dluhu se totiž postupujícím časem může stát dluh velký a právě ten může být počátkem velkých problémů.

Pozor na lichváře

Ještě horší než dluh v bance či opožděná platba za elektřinu je ale dluh u společností, které půjčují na velmi vysoký úrok. Stačí, když si u nich půjčíte pár tisíc, a dokážou vás připravit o všechno. Nikdy si nepůjčujte peníze z pochybných zdrojů. Jestliže opravdu nutně potřebujete finance a běžná banka vám nepůjčí, znamená to, že jste opravdu ve velkých problémech. Ty nikdy nevyřešíte tím, že si půjčíte u nebankovní společnosti.

Nebuďte laxní

Mnoho lidí se dostává do velkých problémů proto, že své drobné potíže neřeší a nechává je přerůst ve větší. Typickým případem může být mladý člověk po škole, který nezačne pracovat, ale současně se nepřihlásí na úřad práce. Vzniká mu současně značný dluh na sociálním pojištění i na pojištění zdravotním. Nebude dlouho trvat a obě instituce začnou své pohledávky vymáhat. Podobně se laxnost vymstí i v jiných případech. Mějte proto vždy přehled o tom, co musíte udělat, co je třeba mít zaplacené, jaké úřady musíte navštívit atd. Strkáním hlavy do písku se ještě žádný problém nevyřešil.

Zjistěte, kam peníze mizí

Zvláštní kategorií jsou jednotlivci nebo rodiny, kde jsou docela slušné příjmy, ale lidé mají stále hluboko do kapsy a jsou v neustálých problémech. Je třeba provést důkladnou analýzu problému a zjistit, kde se stala chyba. Obvykle je na vině neschopnost hospodařit, zbytečné výdaje, gamblerství, alkoholismus či toxikomanie. Jestliže není problém na vaší straně, jakmile zjistíte důvody, postavte se k nim čelem. Partnera buď přesvědčte k řešení, nebo se rozejděte. Buďte důslední, polovičatost se rozhodně nevyplácí. I tak může být už pozdě a dluhy vzniklé ještě během manželství dopadnou i na vás. Pokud se ale zbavíte oné „černé díry“, bude se vám problém snáz řešit.

Pracujte

Domnívat se, že své finanční problémy vyřešíte sezením na gauči či vysedáváním v restauraci, je samozřejmě nesmysl. Je ale s podivem, kolik lidí právě takto postupuje. Pokud nebudou zdroje, nebudete schopni splácet své dluhy. Pokud nebudete splácet, dojde k exekuci. Mnoho lidí stále nechápe, že věc je takto jednoduše nastavena.

Učte se hospodařit

Z peněz, které si vyděláte, oddělte hned na začátku všechny prostředky na pravidelné platby. Zbylé peníze si rozdělte tak, že si alespoň deset procent příjmu necháte jako rezervu na nečekané výdaje. Zbylé peníze rozdělte na jednotlivé dny v měsíci. Nikdy neutraťte víc, než kolik je částka na jeden den. Jestliže je vaše denní spotřeba vyšší, zjistěte, jak náklady snížit. Možnosti jsou v první řadě přestat kouřit, přestat pít alkohol, omezit spotřebu potravin či přestěhovat se do levnějšího bydlení. Zajímavou inspirací, jak jíst zdravě a přitom levně, může být článek zde.

Insolvence

Jestliže je vaše situace zcela neúnosná, zjistěte, zda by pro vás nebyla řešením insolvence. Ta je vhodná zejména v situacích, kdy nehrozí další dluhy, a vy se potřebujete zbavit extrémního zadlužení, které byste nezvládli. Ujistěte se, že s tím jako rodina souhlasíte, že budete v té věci táhnout za jeden provaz. Čeká vás pět let bídy, ale s tím, že na konci je možnost nového začátku. Insolvenci vždy řešte s odborníky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47