Nepodceňujte vliv modrého světla na své zdraví. Situace je vážná

 Zdraví 
30. července 2018 11:25 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Na teplotě světla záleží Shutterstock
Není to tak dlouho, co se objevily informace, že modré světlo škodí našemu zdraví. S rozmachem mobilů, počítačů a LED žárovek se situace stala opravdu vážnou. Nevěříte? Tak čtěte dál.

Míra použití světelných zdrojů s modrým spektrem je stále větší. Setkáme se s ním v mnoha světlech, která mají nahrazovat klasické žárovky. Modře vyzařují i naše mobilní telefony a také obrazovky počítačů a televizorů. Člověk tak má stále více problém navodit zdravý spánek a zregenerovat své tělo. Výsledkem jsou civilizační nemoci. Můžete si o tom přečíst třeba v zajímavém textu o Alzheimerově chorobě.

Melatonin

Základem všeho je hormon melatonin, jehož hladina se zvyšuje, když je tma. Snížená hladina vede k poruchám spánku. Melatonin je ale také zapojen do nejrůznějších procesů v těle. Má silnou antioxidační schopnost. Ovlivňuje stav našich buněk a tím i fungování celého těla. V případě nouze se dá podávat i ve formě tablet. Většině lidí by ale stačilo aplikovat některé jednoduché kroky, které slouží k navození zdravého spánku.

Respektovat tělo

Důležité je respektovat vlastní tělo. Uvědomit si, že jsme tvorové, kteří jsou zvyklí na střídání světla a tmy. Žijeme přes den a spíme v noci. Během spánku pak regenerujeme své tkáně, máme sny a to všechno je důležité pro náš zdravý život – duševní i fyzický. V zásadě ani nevadí, pokud si pomocí umělého osvětlení prodloužíme den. Důležité je, abychom zachovali prostor pro zdravý osmihodinový spánek.

Praktické rady

Produkce melatoninu nastává asi 90 minut poté, co z našeho okolí zmizí modré světlo. Jestliže tedy chceme vstávat ráno v 7 hodin a máme spát 8 hodin, měli bychom nejpozději v půl desáté večer odstranit z našeho okolí veškeré modré světlo. Telefon můžeme přepnout do režimu, kdy je modrá složka potlačena, ale už ho nepoužíváme, jen při nutnosti reagovat. Počítače a televizory raději vypneme. Jako osvětlení můžeme volit optimálně malou lampičku na čtení s klasickou žárovkou, případně se zdrojem světla, který má potlačené modré tóny. Čtení klasické knihy je zcela v pořádku. Můžeme si dopřát též poslech hudby či mluveného slova. Pokud máme návštěvu, nic nebrání rozhovoru u sklenky vína. Stejně tak s partnerem či v rodinném kruhu. Kolem jedenácté v noci bude naše tělo připraveno na spánek a my mu ho dopřejeme. Ráno zjistíte, že se probudíte svěží.

Jaké žárovky použít

V zásadě platí, že v době, kdy už se tělo začíná chystat na spaní, by se měla teplota světla pohybovat někde mezi 1000–3000 K. Přes den bychom měli naopak volit takové umělé přisvětlení, které bude odpovídat hodnotám, jaké má slunce, tedy 4000–6000 K. Z toho vyplývá, že zajistit zdravé prostředí na spaní se dá i s moderními LED světly. Ale není vůbec na škodu, pokud si dopřejete občas třeba večer při svíčkách.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve