Vypěstujte si těchto pět bylinek na kocovinu

Některé přírodní produkty umí opravdové zázraky
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
27. července 2018 11:49 / Shutterstock
  0   0
Stačí jediný večer, kdy to přeženeme s pitím a další týden si slibujeme, že na alkohol už nikdy nesáhneme. Kdybyste ale bývali věděli, že bylinky z následujícího seznamu vám mohou pomoci, pilo by se vám mnohem lépe.

Mít po ruce přírodní lékárničku může být někdy k nezaplacení. Zvlášť v případě, že se vrátíme domů později, než jsme plánovali. Pak stačí jen zajít ke květináči či truhlíku, utrhnout tu správnou „medicínu“ a chutně se léčit.

Majoránka

Umíte si představit bramboračku bez majoránky? To by nebylo ono. Přidává se ale i do dalších polévek. Oblíbená je však také na maso nebo ryby. Je součástí provensálského koření. Majoránka je jednoletá keříčkovitá bylina, která dorůstá výšky okolo 20 cm. Její blízkým příbuzným je „oregano“.

Čaj z majoránky pomůže při nadýmání a žaludečních křečích. Mírný průjmy a má zklidňující účinky. Aby se jí dařilo, potřebuje lehčí záhřevnou a vápenitou půdu. Jemné semeno vysévejte po špetkách a jemně zahrňte zeminou. Nezapomínejte často zalévat a přihnojovat.

Máta

Bez máty by neexistovalo mojito – snad nejpopulárnější letní drink. Máta se však hodí i na ozdobení veškerých koktejlů nebo pohárů či dokonce masa. Co se týče léčivých účinků, tam je nepřekonatelná ve zklidňování rozbouřeného žaludku. Pomáhá s nevolností a zahání nepříjemné stavy po kocovině.

Také léčí koliky, nemoci střeva nebo podrážděný žlučník. A poradí si dokonce i s bolestmi hlavy. Ovšem pěstování není jen tak. Ze semínek se vám to jen těžko povede. Raději si kupte už hotovou sazenici a doma ji přesaďte. Potřebuje slunce, hodně vody a občas hnojivo.

Bazalka

Má hodně intenzivní chuť i aroma, které vařením ještě zesílí. Proto ji přidáváme ideálně až těsně ke konci varu nebo před podáváním. Čerstvé lístky můžeme přidávat i do zeleninových nebo těstovinových salátů či jako ozdobu na maso. Skvěle se hodí k rajčatům. Společně pak napomáhají lepšímu trávení. I když podobné účinky má vícero bylin.

Čaj je vhodný i při bolestech v krku, kdy je vhodné jej kloktat. Bazalka však pomáhá i při bolestech hlavy, pocitu úzkosti nebo nervovém vypětí. Poradí si i s „rozhoupaným“ žaludkem po probdělé noci. Začínáte-li bazalku pěstovat, pořiďte si v zahradnictví semínka. Ty pak sejte do zeminy jen řídce a zlehka přitlačte prstem. Pokud byste semínka zaseli příliš hustě, nejspíš vám zahnijí. Zemina by měla být humózní, může být mírně přihnojena. Pro bazalku je důležitá vláha, tu jí dopřávejte opravdu pravidelně.

Meduňka

Není jemnější bylinky pro uklidnění. Krásně voní po citronech a báječně chutná. Tiší žaludek a eliminuje obtíže spojené s vyprcháváním alkoholu z těla. Oblíbená je i díky tomu, že umí dokonale zklidňovat a navodí klidný spánek. Používá se rovněž ke zmírnění stavů melancholie, tlumí bolesti, zahání úzkosti, snižuje krevní tlak a zlepšuje zažívání. Meduňku rozmnožujeme semeny nebo řízky. Má ráda spíše slunečné stanoviště a propustný substrát. Zalévejte ji často, ale nikdy nepřelévejte!

Rozmarýn

Používá se na maso – vepřové, skopové nebo králičí. Oceníte ji i ve smetanové omáčce nebo na pokrmy z hub. Hodí se hlavně na těžší jídla. Je součástí provensálského koření. V přírodní medicíně se využívá na poruchy zažívání, při nechutenství nebo revmatismu. Mírní střevní koliky a nadýmání. Rozmarýn je absolutně nenáročný.

Stačí mu zemina s přídavkem písku. Je mu vcelku jedno, jestli jej zasadíte na slunce nebo do stínu. Jediné, co vyžaduje, je pravidelná a pořádná zálivka. A mimochodem – tam, kde roste rozmarýn, nelétá obtížný hmyz. Komáři, ovádi a další havěť nesnesou jeho vůni.

Martina Langová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Poznejte mimořádně krásné pobřeží a opravdový klenot Itálie

Dům a zahrada

Nezkazte si grilování špatným masem. Poradíme, jaké maso zvolit, abyste si užili gastronomický zážitek

Bydlení

Tipy, na čem všem můžete v létě výrazně ušetřit

Zavřít reklamu