Dávná nemoc se vrátila, roupy opět útočí. Jaké jsou příznaky, prevence a léčba?

 Zdraví 
05. října 2019 11:07 / Jana Jančová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Roup je asi centimetr dlouhý červ bělavé barvy Archiv
Roupy patří mezi nejčastější parazitární onemocnění, které nejvíce postihuje děti. V minulých letech zaznamenali lékaři toto onemocnění jen výjimečně, a to v počtu několika stovek případů, nárůst tohoto onemocnění však v průběhu uplynulých let významně vzrostl.

Onemocnění špinavých rukou a roupy. Takto nejčastěji podle odborníků vzniká parazitární infekce, kterou způsobuje červ zvaný Enterobius vermicularis, neboli roup dětský. Nedostatečná hygiena je tedy příčinou tohoto onemocnění. Přenáší se však i přímým kontaktem s nakaženou osobou, popřípadě autoinfekcí, což znamená, že dotyčný jedinec se opakovaně sám nakazí.

Jak vypadá vlastně roup?

Jde asi o centimetr dlouhý červ bělavé barvy. U postižených osob parazituje mezi tenkým a tlustým střevem. Zde se živí bakteriemi a epitelem. V řitním otvoru dozrávají pak vajíčka, které zde nakladla samička.

Jak se onemocnění projevuje?

Úporné a nepříjemné svědění v oblasti řitního otvoru je hlavním příznakem této nemoci. Je vyvoláno ukládáním vajíček. Samice je nejraději ukládají v teplém a klidném prostředí, proto k tomu dochází nejčastěji v noci během spánku. To může vést k nespavosti, neklidu i neurotickým poruchám. Navíc se u žen a dívek mohou vajíčka dostat do vagíny nebo močového měchýře. To se projeví svěděním vagíny, vulvy, může dojít i k vaginálnímu výtoku a příznakům zánětu močového měchýře. Na kůži následkem škrábání vznikají škrábance, oděrky a ekzémy.

Jaké jsou další příznaky?

Z celkových příznaků popisují lékaři zvýšené teploty, nevolnost, nechutenství, stává se, že u nakaženého dojde k úbytku hmotnosti. K dalším příznakům patří i nevolnost, nadýmání, bolesti břicha. Ty někdy mohou dokonce napodobovat zánět slepého střeva. Přesto podle lékařů toto nepříjemné onemocnění není nebezpečné. Čtěte také: Trápí vás kvasinková infekce? Zatočte s ní s pomocí přírodních prostředků.

Roupy a léčba

Lékaři ordinují nejčastěji lék Vermox, který je na předpis. Dřívější lék Pyrvinium lze dnes objednat již jen přes internet, a to ze zemí, kde by měl být volně prodejný. Léky Vermox se podávají jednorázově, doporučení platí i pro ostatní členy rodiny, aby se všichni odčervili najednou. Podle odborníků se při jednom podání obvykle vyhubí až 95% červů. Tuto léčbu je vhodné zopakovat za 2 až 3 týdny. Poslední dávku se doporučuje podat za další 2 týdny, aby se podchytila veškerá stádia vývoje roupů. Dalšími účinnými přípravky jsou preparáty mebendazolu nebo albendazolu.

Důležitá a účinná prevence

Je důležité dodržovat přísné hygienické návyky, například mytí rukou po každém použití toalety. Důležité je také stříhání a čištění nehtů. K zásadám patří i pravidelné sprchování a střídání spodního prádla. Postižení nesmí také zapomenout na ranní sprchování, kdy je důležité zejména mytí análního otvoru po spánku, aby se odplavila vajíčka nakladená přes noc. Vždy používejte nový ručník. Kromě toho je nutné co nejčastěji měnit i lůžkoviny. Prádlo by mělo být vyvařené, vyžehlené. Pamatujte, že vajíčka roupů zabíjejí teprve teploty okolo 60 °C. Jsou také citlivá na denní světlo. Proto zajistěte do místností dostatek denního světla. Pomůže i UV lampa. Nezapomínejte, že nakažení by během léčby měli omezit přísun bílého rafinovaného cukru.

Pár babských rad, jak ještě lze s roupy zatočit

  • konzumace česneku či mrkve, kyselého zelí i poupata pelyňku
  • prospívá snížená spotřeba bílého rafinovaného cukru
  • zvýšená konzumace celozrnných obilnin, zelené listové zeleniny - ta má pozitivní vliv jak na léčení parazitů, tak v prevenci před nimi
  • od úporného svědění pomáhá koupel s rozpuštěnou stolní solí (půl hrnku) a masti s oxidem zinku do okolí konečníku
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47