Drobných kožních výrůstků se můžete jednoduše zbavit i sami

 Krása 
04. října 2019 10:08 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nevzhledné fibromy na kráse nikomu nepřidají Shutterstock
Fibromy a bradavice patří mezi kožní výrůstky, které vznikají spontánně. Naštěstí se jedná pouze o nezhoubné nádory, které vytváří pojivová tkáň a které nejsou schopny metastázovat. Svým vzhledem se podobají malým uzlinkám, které jsou velké od 1 mm do zhruba 1 cm. Vadí vám tyto kožní výrůstky na těle? Můžete se jich zbavit i sami.

Drobné kožní výrůstky se skládají z krevních cév a kolagenu – jsou obklopené vnější vrstvou pokožky a s kůží jsou obvykle spojeny malou, tenkou stopkou. Mohou být hladké a kulaté nebo vrásčité a asymetrické.

Obvykle se objevují na krku, v podpaží, na slabinách, stehnech, očních víčkách nebo pod prsy. Nebolí, nejsou karcinogenní, ale na kráse nikomu moc nepřidají. Odstranit je lze i doma a není k tomu potřeba ani žádné super speciální vybavení.

Proč se kožní výrůstky tvoří?

Z ničeho nic se vám začaly na těle tvořit vystouplé bradavičky, které vám ubírají na kráse? Na vině je mimo jiné genetika. Dalším rizikovým faktorem je obezita, protože silnějším lidem se zvyšuje pravděpodobnost tření kůže, což je předpoklad pro vznik fibromů. Vyšší riziko vzniku mají i diabetici, těhotné ženy a lidé s HPV (papillomavirusem). Obecně také platí, že čím jste starší, tím se na vaší pokožce mohou tyto výrůstky objevovat častěji.

Domácí metody odstranění

Výrůstky lze odstranit chirurgicky i laserem, ale účinné jsou i domácí metody. Jelikož se nejedná o pihu, můžete se fibromu zbavit i podomácku. Nejjednodušší je podvázat jej nejlépe vlastním vlasem. Po pár dnech zčerná, sám odpadne a už se neobjeví. Dalším z velmi jednoduchých způsobů, jak kožní výrůstky odstranit, je použít dentální nit. Nahradit ji ale můžete i chirurgickou nebo zcela obyčejnou nití. Velmi účinný je také jablečný ocet, jód, tea tree olej či ricinový olej.

Zubní nit

Stačí nit obtočit kolem výrůstku a uvázat kolem něj pevný uzel. Dojde tím k přerušení krevního oběhu. Kůže změní barvu na černou nebo modrou a nakonec sama odpadne. Celý proces trvá asi jeden až dva týdny. Po celou dobu je dobré místo chránit třeba náplastí, abyste zabránili případné infekci.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je velmi efektivní a bezpečný při odstraňování kožních výrůstků. Jeho kyselá vlastnost pomáhá rozkládat přebytečné buňky v kožním výrůstku. To pomáhá zmenšit a případně odstranit výrůstek na pokožce.

Na výrůstek naneste trochu nefiltrovaného jablečného octa a místo zakryjte obvazem. Nechte působit pár hodin a pak místo opláchněte vlažnou vodou. Postup opakujte jednou denně tak dlouho, dokud výrůstek neodpadne. Lidé s citlivou pokožkou si mohou ocet zředit troškou vody. Jablečný ocet pomáhá odstranit i nehtovou mykózu.

Tea tree oil

Olej z čajovníku je dalším velmi účinným řešením, jak se rychle a přirozeně zbavit kožních výrůstků na těle. Olej z čajovníku pomáhá vysušit kožní výrůstky a ty pak mohou upadnout.

Přibližně dvakrát až třikrát denně aplikujte na výrůstek několik kapek oleje z čajovníku a nechte ho přirozeně uschnout. Před aplikací kůži pečlivě omyjte a osušte.

Jód

Jód je další přirozený prvek, který rozkládá kožní buňky a způsobuje, že kožní výrůstky bezpečně spadnou. Kapalný jód je k dostání v každé lékárně.

Do jódu ponořte vatový tampon a naneste látku na kůži. Pak výrůstek zakryjte obvazem. Stačí to praktikovat jednou denně. Pokud se bojíte, aby jód nepoškodil okolní pokožku, potřete místo kolem výrůstku tenkou vrstvou kokosového oleje.

Oreganový olej

Kožních nerovností se můžete zbavit i pomocí oleje z oregana. Aplikujte ho na výrůstek a nechte několik hodin působit. Postup opakujte dvakrát denně po dobu několika týdnů nebo dokud výrůstek neodpadne. O tom, jak si oreganový olej připravit doma, jsme psali zde.

Pokud je na vás olej z oregana příliš silný, použijte směs smíchanou z 5 kapek citronového oleje a 1/2 čajové lžičky kokosového nebo olivového oleje.

Lak na nehty

Kožní výrůstky můžete také "obalit" v čistém laku na nehty. To způsobuje jejich uschnutí a upadnutí.

Ideální je aplikovat tuto metodu na noc a pro jistotu přelakovaný výrůstek chraňte obvazem. Ráno sundejte obvaz a lak odstraňte odlakovačem. Opakujte každý den, dokud není výrůstek pryč.

Ricinový olej

Ricinový olej získaný z ricinových bobů může také pomoci zbavit se výrůstků na kůži. Udělejte si mix ricinového oleje a sody na pečení v poměru 1:2 – vytvoříte tak jakousi pastu. Tu pak naneste na kožní výrůstek a obalte místo obvazem. Nechte působit přes noc.

Ráno opláchněte oblast vlažnou vodou. Dělejte to takto každý den před spaním, dokud nebude výrůstek odstraněn.

Citron

Jednoduše rozpulte citron a šťávu z něj naneste na kožní výrůstek pomocí vaty nebo tamponu. Neumývejte. A zkuste tento postup opakovat každý den.

Pokud máte výrůstek, který krvácí, svědí nebo mění barvu, okamžitě vyhledejte lékaře!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve