Tipy, jak se zbavit tiku v oku

 Zdraví 
01. října 2019 08:35 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tik v oku může způsobit stres i spousta kofeinu Depositphotos
Trápí vás občasný tik v oku? Není to příjemné a navíc může přijít v nevhodnou chvíli - třeba v práci. Nemusíte však panikařit, cukání oka za chvíli přejde samo, nebo se ho můžete pokusit zastavit. Přečtete si, jak na to.

Tik v oku může být způsobem dehydratací, vysušením, užíváním některých léků, stresem nebo třeba pitím alkoholu. Na příčinu přijít hned nemusíte, ale můžete se zabývat tím, jak se tiku v oku zbavit. Není to nic těžkého, alespoň jeden z následujících způsobů by vám mohl pomoci.

Masírujte si víčka

Nejprve si umyjte a vydezinfikujte své prsty, aby vaše oči nebyly podrážděné nebo nedostaly infekci. Poté si ukazováčkem či prostředníčkem začněte masírovat krouživým pohybem spodní či vrchní víčka. Záleží na tom, které z nich vám samovolně cuká.

Na víčka moc netlačte, dělejte to opatrně. Nemějte strach masírovat si víčka i u jejich okrajů. Zlepšuje se tím oční cirkulace a posilují svaly. Masírujte si víčka zhruba čtyřicet pět vteřin a poté uvidíte, zda se tik v oku zlepšil.

Mrkejte

Přivřete oči, co nejvíce můžete, a poté je rychle otevřete. Tento způsob mrkání opakujte tak dlouho, dokud nebudete slzet. Slzy potřebujete k tomu, aby byly oči hydratované. Navíc se tím zvýší oční cirkulace.

Tento způsob bude fungovat, pokud je váš tik v oku způsobený vysušením. Pokud vás však tato metoda bolí nebo se kvůli ní tik v oku zhorší, hned s mrkáním přestaňte.

Oplachujte oko střídavě teplou a studenou vodou

Zavřete oči a pusťte si vodu. Oplachujte oční víčka nedříve studenou a poté teplou vodou. Tento proces opakujte zhruba desetkrát. Podpoříte tím krevní cirkulaci v očích. Díky studené vodě se vám začnou stahovat cévky a díky horké naopak roztahovat.

Omezte kofein

Pijete několik šálků kávy denně? Možná byste to měli trochu omezit, protože velké množství kofeinu může způsobovat tiky v oku. Zkuste pít slabší kávy nebo snižte jejich počet.

Spěte dostatečný počet hodin

Únava očí může způsobit tiky v oku. Pokud málo spíte a jste během dne velmi unavení, měli byste si na spánek najít více času. Ideální by bylo, kdybyste spali osm hodin denně v kuse bez nočního buzení.

Zajděte si k očnímu lékaři

Ve chvíli, kdy vám žádný z předchozích způsobů nepomůže a tik v oku vám bude přetrvávat déle než týden, raději navštivte očního lékaře. Příčinou může být i nějaká choroba neurologického původu. (Dále čtěte: Udělaly se vám kožní výrůstky? Zbavte se jich sami).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008