Hledáte úlevu od cévních potíží či zažívacích problémů? Zkuste tuto bylinu

 Zdraví 
28. června 2018 09:47 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tato bylina se v léčitelství užívá už od antiky Shutterstock
Trápí vás cévní potíže, žlučníkové poruchy, zažívací problémy či vysoký tlak? Rádi byste se vyhnuli konzumaci prášků či jiných uměle vyrobených medikamentů? Zkuste routu vonnou, bylinu, která se v léčitelství užívá už od antiky.

Jedná se o stálezelený polokeř vysoký až půl metru. Celá rostlina je silně aromatická. Kvete žlutě od června do srpna. Plodem je tobolka se srpovitě zahnutými semeny. Sbírá se kvetoucí nať, která má široké upotřebení.

Routa zpevňuje a rozšiřuje cévy, má protisklerotické působení. Zabraňuje krvácení a užívá se při zánětech žil. Je lékem i prevencí mozkové mrtvice. Snižuje vysoký tlak krve.

Bylina má také příznivý vliv na zažívací trakt, zejména na žlučník. Užívá se při špatném zažívání, podporuje vylučování žluče a tlumí křeče vnitřních orgánů. V gynekologii se doporučuje při bolestivé a nepravidelné menstruaci.

Taktéž se užívá při závratích, návalech krve do hlavy, bolestech hlavy a podobně. Zevně se užívá k vymývání zhnisaných ran, prokrvení kůže a výplachu očí. Pomáhá také při epilepsii.

Routa má zvláštní chuť, i proto se používá hlavně jako tinktura. Obvykle se dávkuje dvakrát až třikrát denně po dvaceti kapkách. Jako čaj se připravuje formou déle luhovaného  nálevu. Pro vymývání ran je možné dělat i odvar.  

Routa je mírně toxická, určitě proto nepřekračujte doporučené dávky. Vůbec se nesmí užívat v těhotenství. S routou zacházejte opatrně i při sběru. Při styku s pokožkou totiž vyvolává  alergie, jež se projevují jako poleptání kůže.  

Bylina se používá také v kosmetice při výrobě voňavek a krémů. Listy routy uplatníte i v kuchyni, konkrétně v malém množství jako koření do tučných masitých jídel i do tvarohových pomazánek nebo sýrů. Občas se užívá i k ochucení drinků.

Routa pochází z jižní Evropy, tam a na Balkáně roste planě. V České republice je poměrně častá na zahrádkách, občas ji najdeme planě růst poblíž zahrádkářských  kolonií. Kvetoucí nať se sbírá za slunných dnů dopoledne.

Routa dá i dvě sklizně do roka. Nať schne pomalu, proto je dobré sušit ji v průvanu a obden ji obracet. Sušenou nať dobře uložíme, neboť snadno natahuje vzdušnou vlhkost. Routa má ráda teplé a slunečné stanoviště. Je odolná proti mrazům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Denisa Nesvačilová vytasila svoje dlouhé nohy v pánském časopise, zatímco opilá Vignerová vykasala sukni

Styl

Stres je skutečně vyčerpávající pro mysl i tělo. Poradíme vám, jak se zbavit únavy z něj

Tech

Tenhle malý jaderný reaktor může změnit energetiku. Vyrobí energii pro třistatisícové město