Vyrobte si bezpečný antiperspirant a nemusíte se bát rakoviny prsu

 Zdraví 
26. června 2018 16:04 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pocení lze eliminovat i přírodními prostředky Shutterstock
Jsou jedním z nejprodávanějších kosmetických produktů. Využíváme je, protože potit se není hezké, ani voňavé. Zvlášť teď přes léto využíváme antiperspiranty jako o život.

I když je na obalu napsáno, že efekt vydrží až 48 hodin, nic nám nebrání v tom, abychom se jím mazali třeba i třikrát denně. Ačkoli možná tušíme, že složení těchto produktů nebude úplně v pořádku, stejně se používáme s vírou, že nám se po nich přece nic stát nemůže.

V dřívějších dobách se využívaly přírodní prostředky, které zamezovaly pocení. Nejčastěji to byly citrusy. Dneska bychom těžko rozuměli tomu, jak to dělali třeba ve starém Egyptě. Ale fungovalo jim to. Tedy alespoň se to říká. Jak to bylo doopravdy, dokáže dnes už těžko kdo říci.

Faktem je, že v dnešní době prudkou křivou roste počet žen s rakovinou prsu. Jak je ale možné? Možná za to může chemie, kterou si ve velkém dáváme na svá těla. Neexistuje pro to sice žádná prokazatelná studie, ale teorií je pro to nespočet.

Antiperspirant nebo deodorant?

Tak jak to tedy vlastně je? Vyznáte se v pojmech? Deodorant se vyrábí většinou ve spreji a jeho primární funkcí není zamezení pocení, ale pouze neutralizace pachů. Naproti tomu antiperspirant pocení zamezuje. A jak to dokáže? Díky hliníku (alluminum), který obsahuje! Tím jak hliník natíráte na své tělo, dopřáváte si slastný pocit bez jediné kapky potu. Jenže naše tělo má oblasti, kudy vylučuje škodlivé látky – toxiny.

A jedním z takových míst jsou právě podpažní jamky. Když je zalepíte hliníkem, tak z těla rozhodně nezmizí jinou cestou, ale ukládá se do nejbližších lymfatických uzlin. A jak známo, téměř všechny nádory prsu se objevují nejčastěji ve vnějším horním kvadrantu prsu, což jsou přesně ta místa, kde se nacházejí lymfatické uzliny. Navíc těmito klasickými antiperspiranty omezíte pocení ze zhruba 20 procent. Pravda, jsou k sehnání i výrobky, které toto číslo zvyšují, ale u těch už sami výrobci upozorňují, že nejsou vhodné k dlouhodobému používání. Většinou je u nich napsáno, že je možné používat je týden až deset dní.

Vyrobte si vlastní antiperspirant

Místo hliníku použijte jedlou sodu. Uvidíte, funguje téměř stejně dobře jako klasické antiperspiranty, které se prodávají v drogeriích. Co dál k výrobě domácího antiperspirantu budete potřebovat?

  • ¼ hrnku jedlé sody
  • ¼ hrnku kukuřičného škrobu
  • ¼ hrnku kokosového tuku
  • 5 kapek mátového éterického oleje
  • 5 kapek citronového éterického oleje

Jedlou sodu a kukuřičný škrob nasypte dohromady do jedné nádoby. Kokosový tuk rozehřejte, aby měl tekutou konzistenci a přilijte jej k sypké směsi. Nakapejte oba éterické oleje a míchejte tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní hmota. Citron je obsažen proto, že eliminuje pocení. Umí toho ale mnohem víc. Hotový produkt pak uložte do uzavíratelné nádoby a používejte dle libosti. Domácí antiperspirantovou hmotu můžete namačkat i do nádobky po koupeném antiperspirantu. V tom případě ji pak vložte do lednice, aby ztuhla, a pak můžete začít používat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008