Silná pětka čajů do sychravého počasí

 Zdraví 
01. listopadu 2017 11:48 / Monika Thomsonová
  0
📷
7 fotografií v galerii
V sychravém počasí vám šálek čaje prokáže neocenitelnou službu Shutterstock
Svět čajů je fascinující, protože každý je účinný na něco jiného. Na různé zdravotní neduhy, ale také na psychické naladění. Čaje totiž nejen léčí tělo, ale působí i na naše emoční naladění, které může být v tomto období melancholické.

Čaje přispívají ke správnému fungování organismu a v sychravém počasí vám šálek čaje prokáže neocenitelnou službu. V tomto podzimním čase by na vašem stole určitě neměla chybět následující silná pětka.

Rakytníkový čaj

Rakytník obsahuje až 10krát více vitamínu C než pomeranč. Je proto ideální pro posílení imunitního systému. Mnozí označují rakytník za ovoce budoucnosti. Navíc zlepšuje trávení, podporuje kardiovaskulární systém, trávení či játra. Rakytník díky obsahu vitamínu B zlepšuje stav pokožky a také zlepšuje celkový vzhled vlasů. Pokud si několikrát v týdnu dopřejete šálek rakytníkového čaje, bude vaše tělo o poznání vitálnější. Jednu čajovou lžičku sušeného rakytníku zalejte 2,5 dcl vařící vody a nechte louhovat 8 až 12 minut. Více se o rakytníku dozvíte v našem dalším článku.

Čaj z mateřídoušky

Mateřídouška, podobně jako mnoho dalších bylinek, pomáhá při nachlazení, chřipce, bolesti v krku, či zánětu mandlí a průdušek. Mateřídouška chrání buňky a posiluje imunitní systém, čímž organismus ochraňuje proti chorobám. Čaj se připravuje z čajové lžičky sušené a rozdrcené bylinky, která se zalije 250ml vařící vody. Louhuje se přibližně 5 minut. Čaj se doporučuje pít dvakrát denně.

Čaj ze šalvěje lékařské

Šalvěj lékařská je vhodná při zánětech v ústní dutině, angíně, horečce či kašli. Pomáhá při problémech s mastnými vlasy, svěděním pokožky hlavy, či vypadáváním vlasů. Při šalvěji třeba dávat pozor na dávkování a délku užívání, protože silice s názvem thujon má ve vysokých dávkách toxické účinky. Pro přípravu jednoho šálku čaje je potřebná čajová lžička šalvěje, která se zalije 250ml vařící vody. Nechá se chvíli louhovat a pije se po doušcích dvakrát denně.

Čaj z máty peprné

Máta peprná se doporučuje při častých bolestech břicha a nevolnosti. Svými účinky je vhodná při zvýšené plynatosti, jakož i při zhoršeném vylučování žaludečních šťáv. V neposlední řadě se potvrdilo, že čaj dokáže snížit krevní tlak. Zpravidla se doporučuje vypít 2 šálky mátového čaje denně. Ale pozor. Denní pití více než 4 šálků tohoto čaje by nemuselo mít pozitivní následky.

Šípkový čaj

Šípky, čerstvé i sušené, jsou velmi oblíbenými plody pro velký obsah vitamínu C a karotenu. Kromě těchto složek obsahují vitamíny B1, B2, K a vitamín P, který zesiluje účinky vitamínu C. Šípky představují prevenci před infekčními chorobami. Pití šípkového čaje vám dodá potřebnou energii během zimy, jarní únavy a vhodné je jeho pití i během těhotenství. Dvě čajové lžičky drcených šípků zalejte vroucí vodou a nechte louhovat 10 až 15 minut. Během chřipky či nachlazení pijeme šípkový čaj dvakrát denně.

Zázvorový čaj

Zázvor je známý a využívaný pro své léčivé účinky, resp. pro obsah výjimečných látek jako gingerol, antibiotické látky, éterické oleje, vitamíny a minerály. Díky svému obsahu vitamínů a dalších důležitých živin je zázvor ideálním pomocníkem při chřipce, rýmě, angíně a horečkách. Zázvor působí proti špatnému cholesterolu a zároveň chrání stěny cévního systému. Jaké účinky má pití zázvoru nalačno na naše tělo, se dozvíte v našem dalším článku. Zvyšuje tvorbu slin a také žaludečních šťáv. S jeho užíváním to však nesmíme přehnat. Ve vyšších dávkách může vyvolat nevolnost či zhoršené dýchání.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve