Ne vždy je po ruce horký šálek čaje. Jak jinak si prohřát tělo?

 Zdraví 
30. října 2017 14:51 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ne vždy je po ruce teplý šálek čaje. Poradíme, jak se zahřát i jinak. Shutterstock
Někdy se stává, že podceníte oblečení. Ochladí se víc, než jste čekali. Jak se účinně zahřát, když musíte vydržet venku? A jaké nemoci mohou být za prokřehlými prsty? Máme několik dobrých tipů a zajímavých informací.

Studené ruce

Základní ochrana je jasná. Dáte ruce do kapes. Když to nepomáhá, je nejlepší tření dlaní. Není to však zdaleka jediný pohyb, který může ruce prohřát. Účinné je také zatínání dlaní v pěst. Dobré je též prokmitávání prstů.

Studené nohy

Zima od nohou bývá ještě méně příjemná, než zima na ruce. Navíc nohy jsou i blíž země, kde bývá chladněji a také máte zmenšenou možnost pohybu. Přesto i s prsty na nohou můžete provádět podobná cvičení, jako s prsty na rukou. Zatínejte je, počítejte do tří a pak opět uvolněte. Můžete si také stoupat na špičky nebo podupávat. Pokud to situace dovoluje, není vůbec špatné drobné poskakování, díky kterému rozproudíte krev v celém těle.

Jestliže někde venku čekáte, nestyďte se a místo mrznutí si zacvičte nebo si vyběhněte nějaké blízké schody. Je to stále lepší, než nastydnout nebo se cítit špatně.

Teplý nápoj

Jestliže si můžete dát v chladném počasí nějaký teplý nápoj, je to určitě výhra. Pokud si navíc můžete dát zázvorový čaj, bude to ještě lepší. Zázvor má totiž schopnost prokrvit tělo. Prohřívá organismus, napomáhá krevnímu oběhu. Příznivě působí také horká káva. Jestliže neřídíte, může pozitivně zabrat i čaj s rumem nebo s jiným alkoholem.

Prevence

Někteří lidé mívají potíže s prokrvením končetin. Tam je dobré na problému pracovat a snažit se potíže eliminovat. To se dá zajistit otužováním, kdy si každé ráno a každý večer dopřejete studenou sprchu. Můžete vyzkoušet i zázvorovou koupel. Do vany s horkou vodou nasypte asi jednu lžíci zázvoru. Doporučujeme předem vyzkoušet, zda vaše tělo nemá na zázvor alergii. Koupel by neměla přesáhnout 15 minut. Pijte zázvorový čaj a také čaj z gingko biloby, který prokrvuje periferní části těla i mozek. Z dalších běžně dostupných „prohřívačů“ využívejte skořici, měsíček lékařský, meduňku a hřebíček. Dobře může zapůsobit i pálivá paprika a pepř.

Nemoci

Někteří lidé mají také cévy stažené vlivem stresu, kdy se jejich tělo jakoby připravuje na útěk. Je dobré najít příčiny tohoto stavu a stres odstranit, protože dlouhodobý stres se zdravotně vymstí. U některých lidí je příčinou prochládání končetin i deprese. Na vině může být často také cukrovka, neboť při tomto onemocnění bývají postiženy cévy a problémy začínají právě od míst, kam vedou cévy s malým průtokem. Jinou příčinou může být nemocná štítná žláza. Jestliže máte podezření, že vaše potíže překračují obvyklou mez a trpíte na chladné končetiny i v teplé místnosti, vyhledejte rozhodně lékaře a informujte ho o svých potížích.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47