Mezi domácími pivovarníky je oblíbené hořké pivo

 Ostatní 
28. října 2017 05:59 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ke každému jídlu se hodí jiný nápoj Shutterstock
Zatímco hořké tradiční pivo je oblíbené zejména mezi staršími konzumenty, mladí lidé rádi experimentují. Míchají se různá piva, různé nápoje, mnohdy i druhy, které k sobě zdánlivě vůbec nepasují. V celkové oblíbenosti ale tyto experimenty patří spíše mezi krátkodobé pokusy. V tabulkách vítězí pivo spíše hořké.

Na pivo mívají lidé chuť spíše v létě, kdy jeho hořká chuť umí příjemně osvěžit a ochladit. Všeobecně platí, že v létě jsou vhodnější lehčí piva s výrazným chmelovým aroma např. APA nebo Session IPA. V zimě, pro zahřátí, je lepší dát si silnější sladové pivo, třeba Bock, Winter Ale nebo Barley wine.

Oblíbenost

V dnešní době je trendem svrchně kvašené, hodně chmelené, tedy hodně hořké a hodně aromatické pivo. Obecně je takové pivo známé pod názvem IPA. India Pale je historicky relativně starý druh piva, který vznikl, když Angličané kolonizovali Indii a pivo se vojákům posílalo na lodí. Trvalo to několik měsíců a pivo se často cestou zkazilo. Angličtí sládci dostali za úkol vymyslet pivo, které tu cestu vydrží. Vzniklo tak silné pivo s větším množstvím alkoholu. Pivo se hodně nachmelilo a chmel se přidal ještě do vaků, které se daly do sudů s pivem, protože chmel obsahuje látky, které chrání pivo před zkažením. Výsledkem bylo hodně silné, hořké pivo a hodně aromatické, protože chmel ve vacích už nepřidal hořkost, ale hlavně vůni.

Pro IPA a podobné druhy piva se používají odrůdy chmele, které jsou speciálně šlechtěné tak, aby měly silné, charakteristické aroma. V Čechách se ale především pěstuje chmel, který má jemné aroma a je ideální do ležáku. Český chmel pak ve velkém putuje do Ameriky a z Ameriky k nám zase ten aromatický. 

Malé pivovary

V České republice je v současné době minimálně přes 350 malých, řemeslných pivovarů, a toto číslo se pořád zvětšuje. Na počet obyvatel je u nás největší počet pivovarů na světě, ale hlavním tahounem jsou Spojené státy, kde je přes čtyři a půl tisíce malých pivovarů, které vznikly v průběhu posledních 35 let. Na americkém trhu mají malé pivovary asi patnáct procent podíl, u nás jen jeden a půl procenta. O prospěšnosti piva si můžete přečíst v našem článku zde.

Nejlepší světová piva v roce 2016 podle The Sun:

India Pale Ale (7,4 %), pivovar Meantime, Londýn, Británie
Espresso Ale (4,2 %), pivovar Dark Star, Horsham, Západní Sussex, Británie
Chimay Red (7 %), mnišský pivovar Chimay, Baileux, Belgie
L’Alpine Blonde (4,8 %), alpský pivovar Galibier, Valloire, Francie
Session IPA (3.2 %), pivovar Crew Republic, Mnichov, Německo
Speciální světlé (5,5 %), pivovar Matuška, Broumy, Česká republika
Fat Tire Ale (5.2 %), pivovar New Belgium, Fort Collins, Colorado, USA
Pale Ale (5.6 %), pivovar Sierra Nevada, Chico, Kalifornie, USA
Hitachino Nest Classic Ale (7.5 %), pivovar Kiuchi, Ibaraki, Japonsko
Alpha Pale Ale (4.7 %), pivovar Matilda Bay, Fremantle, Západní Austrálie, Austrálie

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve