Nevzhledné fibromy a jiné kožní výrůstky: Proč rostou a jak se jich snadno zbavíte doma?

 Zdraví 
27. října 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  6
📷
7 fotografií v galerii
Fibromy jsou nezhoubné kožní útvary, které se vyskytují na různých částech těla. Shutterstock
Z ničeho nic se vám začaly na těle tvořit vystouplé bradavičky, které vám ubírají na kráse? Jsou na viditelných místech a vy byste se jich nejraději všech zbavili? Není to problém, můžete to dokonce udělat sami doma.

Fibromy a bradavice patří mezi kožní výrůstky, které vznikají spontánně. Naštěstí se jedná pouze o nezhoubné nádory, které vytváří pojivová tkáň a které nejsou schopny metastázovat. Svým vzhledem se podobají malým uzlinkám, které jsou velké od 1 mm do zhruba 1 cm.

Jak fibromy poznat

Drobné kožní výstupky mívají obvykle stejnou barvu, jako má vaše kůže, ale někdy mohou být i trochu světlejší, nebo tmavší. Nejčastěji je objevíte v místech, ve kterých dochází k rychlejšímu stárnutí kůže, jako je tomu obvykle na krku, očních víčkách, v podpaží, pod ňadry, na břiše, nebo v podpaží. Věk přitom není podmínkou – mohou se vytvořit jak starším lidem, tak lidem ve středním věku.

Proč se vytvářejí

Příčina vzniku není doposud přesně známa. Genetika a obezita však hrají důležitou roli. Vznikají také na místech, na kterých dochází k dlouhodobému mechanickému dráždění tkáně. Kožní fibromy však nejsou žádnou vzácností. Každý člověk za svůj život objeví alespoň jeden takový výrůstek. Jsou však i tací, kteří jich objeví několik stovek. Fibromy nejsou nijak nebezpečné, ale máte-li jich mnoho, nebo jsou velké, stávají se estetickým problémem, který si každý přeje řešit.

Jak se jich zbavit

Klasický postup spočívá v tom, že navštívíte kožního lékaře, který nejen výstupek odstraní, ale posléze pošle i na histologii a vy tak máte jistotu, že se opravdu nejednalo o zhoubný nádor. K odstranění dermatolog používá nejčastěji tekutý dusík, laser nebo jej odstraní i chirurgicky. Nejvhodnější doba je od podzimu do jara, kdy není sluneční svit tak silný a častý. Nevýhodou je, že se fibromy opakovaně vrací a proceduru je nutné podstupovat znovu a znovu. Naštěstí je to však ošetření rychlé a bezbolestné.

Můžete je odstranit i doma

Jelikož se nejedná o pihu, můžete se fibromu zbavit i podomácku. Nejjednodušší je podvázat jej nejlépe vlastním vlasem. Po pár dnech zčerná, sám odpadne a už se neobjeví. Další variantou je přikládání propolisové tinktury na vatovém tamponku po dobu alespoň deseti dní, a to 2x denně. Po této době fibrom sám odpadne. Vždy po odpadnutí místo ještě ošetřete desinfekcí a dbejte o něj jako o ránu se zvýšenými nároky na hygienu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum