Hořčičný olej má skvělé účinky na naše zdraví

 Zdraví 
08. ledna 2018 07:55 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Hořčičný olej působí skvěle v jídle i při vnějším užití Shutterstock
O prospěšnosti olivového oleje se nepochybuje. Na trhu je ale celá řada jiných olejů. Jak si stojí ten hořčičný?

Pokud jde o rostlinu hořčici setou, nejčastěji si ji spojujeme právě s výrobou stejnojmenného potravinářského produktu – ochucovadla hořčice. Málokdo však ví, že se z jejích semínek vyrábí také hořčičný olej, který je oblíbenou ingrediencí nacházející se v téměř každé indické kuchyni. 

Vnitřní i vnější užití

Hořčičný olej má velmi prospěšné účinky na lidské zdraví a dá se používat jednak vnitřně, tedy v jídle, a také poslouží jako vnější prostředek k mazání pokožky, masážím a dalším procedurám. Může také sloužit jako základ pro výrobu mýdla.

Co obsahuje

Jde pochopitelně o mix mnoha ingrediencí. Panenský hořčičný olej vzniká za studena lisováním semínek hořčice seté. Obsahuje mnoho důležitých vitaminů. Konkrétně jde o vitaminy A, K, P, E, B6, ale i další látky. Z hlediska konzumace jsou důležité i nenasycené mastné kyseliny, takže vám tento olej nebude zvyšovat hladinu cholesterolu, naopak pomůže jejímu snížení.

Jak působí v jídle

Hořčičný olej můžeme přidávat do různých pokrmů studené kuchyně. Má v některých případech jemně štiplavou chuť. Obzvlášť vhodný je k přípravě zeleninových salátů, které nejen dochutí, ale pomůže je uchovat dlouho čerstvé a křupavé. Dává se ale i do těsta před pečením. Výsledný produkt je pak nadýchanější. Víte, jaký olej je vhodný na smažení? Jak vybrat ten, který by prospíval vašemu zdraví a neničil vaše tělo, se dočtete v našem článku zde.

Hořčičný olej má antibakteriální účinky. Působí tedy jako přírodní antibiotikum. V tomto období, kdy lidé zápasí s nachlazením, chřipkami a angínami je proto skvělým doplňkem stravy. Působí jak preventivně, tak i na už probíhající onemocnění. Jeho účinky se pozitivně podepíší i na trávicím ústrojí. Zklidňuje podrážděná střeva a řeší střevní virózy a další potíže.

Jak působí vnějšně

Hořčičný olej má prokrvující a prohřívací účinky. Můžete ho proto použít při masážích. Uvolní také ztuhlé svaly. Jestliže vás bolívají klouby, pomůže také. Je jedno, zda jde o revmatické potíže nebo o dnu.

Výborné je působení tohoto oleje na vlasy a jejich kořínky. Jestliže máte problém s vypadáváním vlasů, můžete zkusit masáže hořčičným olejem. Posiluje růst a upevňuje vlasové kořínky. Jestliže navíc ještě trpíte na lupy, měli byste zvýšit pozornost. Antibakteriální a další léčivé účinky omezují tvorbu lupů. Pochopitelně se hodí i na suché a roztřepené vlasy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve