Alergie na kakao. Co všechno vám může způsobit čokoláda?

 Zdraví 
06. ledna 2018 09:05 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Proč vzniká alergie na kakao? Pixabay
Mnoho lidí říká, že mají alergii na čokoládu. To však není zcela přesné. Vždy jde spíše o alergii na konkrétní ingredienci, která se v oblíbené pochoutce vyskytuje.

Nejčastěji se jedná o alergii na mléko, sóju, oříšky či kakao. Alergie na kakao je poměrně vzácná. Projevuje se různými kožními či trávicími obtížemi.

Proč vzniká alergie na kakao?

Jak jsme již zmínili, za alergií na čokoládu se skrývá problém s některou z jejích složek. Mezi hlavní přísady čokolády patří kakaové boby. Už Aztékové a Mayové si z nich připravovali chutné nápoje. Do Evropy se dostaly pravděpodobně ještě za doby Kryštofa Kolumba. Víte, kdo by si naopak měl co nejvíce dopřávat právě čokoládu?

Alergie na kakaové boby, nebo na prášek z nich, je poměrně vzácná. Předpokládá se, že za ni mohou bílkoviny obsažené v semenech kakaovníku, které organismus považuje za škodlivé. Imunitní systém člověka vytváří protilátky na ochranu těla, které v některých buňkách stimulují tvorbu látky zvané histamin. Ten pak může být zodpovědný za některé projevy alergické reakce po konzumaci kakaa.

Bez léčby se mohou projevy zhoršit

Mnoho alergií má v podstatě podobné příznaky, které však mohou mít rozličný průběh. Alergie na kakao se často projevuje zejména na očích, nose, krku, kůži či v trávicím systému. Přímo po konzumaci čokolády či jiné potraviny obsahující kakaový prášek se může objevit svědění či otok rtů, jazyka nebo hrdla. K tomu se přidávají zažívací obtíže jako nevolnost, zvracení, průjem, žaludeční křeče či plynatost.

Někdy dochází i k respiračním problémům, například k nadměrné dušnosti, kašli či pocitu tlaku na prsou. Projevy alergie na kakao jsou viditelné i na pokožce. Objevuje se kopřivka, ekzém i vyrážky. Celkově zhoršený je i stav pleti. Léčba této alergie spočívá zejména ve vyloučení rizikových potravin z jídelníčku. Člověk by neměl alergii na kakao ignorovat, protože její projevy se časem obvykle stupňují.

Je třeba vzdát se čokolády?

Pokud vám lékař diagnostikoval alergii na kakaové boby a jste milovníci čokolády, nemusíte smutnit. Současná výroba potravin je natolik pokročilá, že v obchodech najdete množství náhrad. Řešením může být například bílá čokoláda, případně se můžete v obchodě rozhlédnout po čokoládách určených přímo pro alergiky. Skvělou náhradou kakaa, například při pečení, je karobový prášek, který je znám také pod názvem svatojánský chléb. O alergiích a jak na ně vyzrát, jsme psali již dříve.

Jde o prášek z pražených i nepražených lusků karobu. Pokud vám konzumace kakaa způsobuje potíže, tento produkt je ideální náhradou. Obě suroviny mají totiž velmi podobnou chuť. Karobový prášek má navíc v porovnání s kakaem třikrát vyšší obsah důležitého vápníku, má o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát nižší podíl tuku. Jen pro zajímavost, ten nejkvalitnější karob roste ve Středomoří a na Středním východě, a to už téměř 4000 let.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve