Máte problémy se spánkem? Zkuste doplnit vitamin na dobrou noc

 Zdraví 
05. ledna 2018 08:48 / Monika Thomsonová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nové poznatky by mohly pomoci k lepšímu spánku Shutterstock
Patříte k lidem, kteří špatně usínají, a když už se jim to povede, tak se během noci budí? Pak vás potěší výsledky studie íránských vědců.

Vědci z univerzity íránském Áhvázu přišli se studií, podle níž mohou doplňkové dávky vitaminu D pomoci lidem se spánkovými poruchami k lepšímu odpočinku.

Vědci vycházejí z výsledku klinického testu, který proběhl mezi dobrovolníky ve věku 20-50let. Test trval celkem osm týdnů a lidé byli rozděleni do dvou skupin. Polovina dobrovolníků dostávala vitaminový doplněk a polovina dostávala placebo. Výsledek?

Vitamin nebo placeno?

Ukázalo se, že lidé ve skupině, kde byly podávány vitamíny, měli opravdu lepší a kvalitnější spánek, než ve skupině, kde se podávalo pouhé placebo. Více o tom, jak funguje placebo, jsme psali v našem jiném článku. Podle odhadů odborníků na výživu by mohlo nedostatkem vitamínu D trpět i více než 50% lidí. Jde přitom o vitamin, který bychom neměli zanedbávat.

Nachází se téměř ve všech buňkách a ve všech tkáních. Vitamin D také výrazně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Naše tělo jej dokáže získávat ze dvou zdrojů. Jednak ze slunečního záření (D3) a pak z potravin (D2).

Problém s potravinami ovšem spočívá v tom, že bychom jich museli spořádat strašnou spoustu, abychom naplnili doporučovaný denní příjem. Dospělým osobám je doporučeno konzumovat 2000-4000 měrných jednotek denně (IU). Přitom například v mase lososa, v které obsahuje z běžných potravin asi nejvíce vitaminu D, se nachází 624 měrných jednotek na 100 gramů, ve vejcích pak 52 měrných jednotek na 100 gramů a v sýru pouhých 20 MJ/100g. Nejvíce vitamínu D obsahuje rybí tuk. V jedné kávové lžičce (5g)  se nachází 1250 IU.

Jak doplnit vitamin D?

Z toho vyplývá, že abyste své tělo dostatečně saturovali tímto potřebným vitaminem, museli byste se každý den dlouhodobě pohybovat na slunci a ještě se od rána do večera ládovat rybami. Druhou, poněkud reálnější možností, je užívat denně nejméně 2 lžičky rybího tuku. Princip placeba zná téměř každý, ale víte, jak funguje nocebo?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve