U kterých druhů ovoce a zeleniny můžete plísní napadenou část odříznout a které musí rovnou letět do koše
Odkrojit nahnilou část ze zeleniny nebo ovoce nebývá nic výjimečného. Ale jsou tyto potraviny ještě vůbec k jídlu? Některé ano, ale z jiných druhů si můžete dokonce poškodit i játra nebo ledviny, v některých případech vyvolat rakovinotvorné bujení.
Plísně
Plísně jsou všude kolem nás. V současnosti je známo zhruba 300 tisíc druhů plísní. Řadí se k nim i ty ušlechtilé, které lze najít na zrajících sýrech, i ty, jež nás mohou zabít. Nejde totiž jen o ten bělavý nebo nazelenalý povrch. Kořeny plísní jsou totiž často prorostlé do hloubky a produkují houbové jedy neboli mykotoxiny. Ty jsou pak ukryty hluboko v zasažené potravině, kde se dál šíří.
Ani sousto
Nejhůře jsou na tom potraviny, které mají vysoký obsah vody, jako například okurky, broskve, ale také rajčata nebo brambory. Tyto druhy byste neměli jíst, a to ani v případě, pokud zasažené místo okrájíte. Taková potravina bývá totiž kontaminována v celém svém obsahu. Velmi rizikové jsou také jídla z ryb, uzenin, sýrů, kvašené potraviny, plísňové sýry. Můžete si tím přivodit zažívací potíže. A to se bavíme pouze o jednorázové konzumaci.
Mrkev si dát můžete
U ovoce a zeleniny, které neobsahují tolik vody a mají tvrdou slupku nebo kůru, jako například hlávkové zelí, jablko nebo mrkev, si můžete dovolit napadenou část odříznout. Pro plíseň je v tomto případě velmi obtížné proniknout tvrdým povrchem. Je však důležité, abyste odkrojili napadenou část minimálně tři centimetry kolem samotné plísně a stejně tak do hloubky. Přitom dejte pozor, aby se nůž plísně nedotknul, aby se kontaminované buňky nepřenesly na čistou část. U jiných potravin ale toto opravdu nezkoušejte.
Poškození orgánů
Pokud byste opakovaně nebo dokonce pravidelně jedli kontaminovanou potravinu, hrozí vám, že si vážně poškodíte játra, ledviny, tvorbu krve a imunitní systém. V některých případech mohou vyvolat dokonce rakovinotvorné bujení.
Správné skladování
Aby vám jídlo a potraviny vydržely opravdu co nejdéle, je potřeba nastavit správnou teplotu v lednici. Ta by se měla pohybovat mezi 1,5 až 4,5 stupni Celsia. Horní hranice by měla být dostatečnou pro to, aby zpomalila enzymatické procesy a růst bakterií. Dalši tipy, jak správně skladovat jednotlivé druhy potravin, jsme psali zde.
Zdroj: healthline.com, insider.com.