Pýchavka je skvělá houba. Pomáhá při Crohnově nemoci a dalších zánětlivých onemocněních střev

 Zdraví 
25. srpna 2021 15:37 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nalezení vatovce je příjemné i užitečné Pixabay
Pokud neznáte vatovec neboli pýchavku obrovskou, rádi vás s ním seznámíme. Je to skvělá houba. Máme další podrobnosti.

Houba, která nese jméno vatovec či pýchavka obrovská, je v posledních letech stále častější. Zaměnit ji prakticky nelze, takže zbývá jen vědět, jak s ní naložit.

Výskyt a vzhled

Vatovec můžete najít od června do října na různých pastvinách a na loukách. Není ale výjimkou, že houbu naleznete i v městském parku či přímo na vlastní zahrádce. Charakteristickým znakem jsou kulovité plodnice. Největší exempláře mohou mít v průměru až 50 cm a dosahovat váhy ke 20 kg. Ale takové úlovky nečekejte. Spíš se budete zajímat o bílé koule o průměru kolem 20 cm. Jakmile mění vatovec barvu z bílé na žlutou až hnědou, k jídlu se nehodí. Některým lidem se podařilo rozšířit vatovec ve své blízkosti tak, že houbu s výtrusy naložili do konve s vodou, kterou pak druhý den pokropili určitá místa. Následující léta se tam vatovec může objevit.

Zdravotní účinky

Vatovec obsahuje vápník, draslík, hořčík, trochu sodíku a fosfor. Býval využíván k vysušování hnisavých vředů a ran. Výtažky z výtrusů se hodí při Crohnově nemoci a dalších zánětlivých onemocněních střev. Také působí proti chronickému zánětu hltanu. Vatovec se užíval i jako afrodiziakum. Upravuje se i pro homeopatické použití, kdy je schopen zastavovat krvácení. Běžné použití vatovce je v podobě čaje z usušené houby. Tento čaj se hodí proti zánětu průdušek a mandlí. Z výtrusů si můžete připravit tinkturu proti střevním zánětům. Pozor na schopnost vatovce zastavovat krvácení. Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, by se měli vatovci vyhnout.

Náhrada sýra

Máte rádi smažený sýr, ale jste alergičtí na laktózu? O některých příznacích takové alergie jsme psali třeba zde. Pak vězte, že existuje náhrada sýra v podobě vatovce. Plátek houby silný asi 1,5 cm obalte klasicky v trojobalu. Houba při tepelné úpravě zvláční a patrně ji nepoznáte od sýra. Chuť je totiž někde na pomezí mezi hermelínem a eidamem. Pokud jste spíš na dietní přípravu, můžete dát na pánev přímo plátek houby, který lehce posolíte a můžete použít i koření dle vlastního výběru. V takovém případě dejte plátek spíš tenčí. Houbu můžete nakrájet i na kostky a přidat na pánev, kde ji orestujete spolu se zeleninou.

Zdroj: bylinkyprovsechny.cz, Wikipedie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod