Jak ovládnout hormony a zhubnout tuk v oblasti břicha

 Ostatní 
16. srpna 2021 08:23 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hormonální změny vedou k přibírání na váze Depositphotos
Tuhle situaci zná řada žen. Snaží se jíst zdravě a nízkokaloricky, téměř pořád cvičí a přesto přibírají na váze a zejména v oblasti bříška. A většinou za to může hormonální změna, která přichází s věkem.

Je to dokonce už i vědecky prokázáno. Pokud jste již dosáhly menopauzy a jste na hormonální substituční terapii, pak se vás pravděpodobně tyto problémy netýkají, nebo jen málo. Ale protože hormonální terapie má i své stinné stránky, je dobré vědět, že ji můžete nahradit přírodními cestami a zbavit se tak tuku v oblasti břicha.

Jak poznáte, že se vás tento problém týká?

Vaše bříško se zvětšuje, i když děláte minimum stravovacích chyb. Může za to estrogen, který se v období menopauzy stává dominantním, což vede k inzulínové rezistenci. A ta prakticky stojí za přibíráním, zejména pak v oblasti břicha.

Inzulínová rezistence má navíc negativní účinek na další hormon, tedy leptin. Leptin je hormon, který varuje vaše tělo, když jste najedené, ale zvýšené hladiny inzulínu nakonec také vedou ke zvýšené hladině leptinu, což zjednodušeně řečeno znamená, že nepřestanete jíst, i když byste už dávno měly.

Jinými slovy by se dalo říct, že hormony v období menopauzy pracují proti vám. A je tedy potřeba s nimi něco udělat. Především upravit stravu, cvičit a zbavit se inzulínové rezistence, která je pro přibírání a tuk v oblasti břicha klíčová.

Jak ovládnout hormony a zhubnout bříško

Především je dobré vědět, že všechny tyto hormonální problémy jsou cyklické, tedy jeden problém vede k druhému a tak dál. A to je důvod, proč mnoho žen jen těžko odbourává tzv. hormonální břicho. Existují ale změny životního stylu, které pomohou.

Odborníci proto doporučuji na 40 dní vyloučit cukr, lepek, mléčné výrobky, alkohol a kofein. Místo toho je potřeba zvýšit denní příjem zeleniny a vyhýbat se reaktivním potravinám. Mezi ně patří klasicky lepek, tedy obecně obiloviny, laktóza a mnohdy i kvasnice.

Pokud se vám to zdá příliš, můžete alespoň některé potraviny značně omezit, abyste dosáhly co největší hormonální rovnováhy a zhubly něco tuku na vašem bříšku. Cukr lze nahradit například přírodními sladidly, jako jsou březový cukr či agávový sirup, a snížit příjem alkoholu a kofeinu je jistě v silách každé z vás. Nahradit obiloviny bezlepkovými potravinami dnes již není problém, stejně jako u mléčných výrobků. Těch, které neobsahují laktózu, je v supermarketech dnes již dostatek. Dále čtěte: Alkohol má velký dopad na kvalitu spánku. Přestože si myslíme, že po něm dobře spíme, není to pravda.

Zdroj: Prevention.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve