Jak poznat, že vám selhávají ledviny nebo že jste právě vy v ohrožené skupině

 Zdraví 
07. srpna 2021 10:59 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jednou z příčin ledvinového selhání je vysoký krevní tlak Depositphotos
Dialýza se ročně týká asi jedenácti tisíc lidí. V ohrožení jsou diabetici, lidi s vysokým tlakem, ale i další. Důležité je poznat problém včas. Máme další informace.

Ledviny plní v těle řadu funkcí. Jednou z nich je vylučovat škodlivé látky, udržovat rovnováhu vody a acidobazickou rovnováhu. Jakmile neplní svou úlohu, mluvíme o jejich selhání. To může být chronické, kdy ztrácejí funkci postupně, nebo akutní, kdy dojde ke ztrátě funkce naráz během relativně krátkého období.

Základní příznaky

Důležitým příznakem, který byste nikdy neměli podcenit je snížená produkce moči. K té sice může dojít i ve chvíli, kdy se výrazně potíte, ale v případě nemocných ledvin lze tušit, že je něco v nepořádku. Nevyloučené tekutiny se neztratí, ale vytvářejí v těle otok. Typické otoky se tvoří na končetinách. Voda se ale často ukládá v dutině břišní nebo v oblasti plic, kde způsobuje dušnost. Protože se v těle hromadí zplodiny metabolismu dusíku, objevuje se únava, bolest hlavy, křeče a roztěkanost. Mění se poměr minerálů v krvi, takže dochází k různým dalším obtížím, například ke svědění nebo vysušení pokožky. Když už přeci jen dojde k močení, je moč pěnivá, protože obsahuje značné množství bílkovin.

Příčiny selhání ledvin

Důvody mohou být různé. Diabetes a vysoký krevní tlak byl už zmíněn. Ledviny jsou také poškozovány různými léčivy, takže mohou mít problém lidé, kteří užívají více léků proti bolestem, než je zdrávo. Ale nejde pochopitelně jen o léky proti bolesti. I další medikamenty v různé míře zatěžují ledviny i játra. Příčinou ledvinového selhání může být i selhání jater. O játrech si více přečtěte třeba zde. Časté je též zánětlivé onemocnění, které postihuje ledvinové glomeruly, ateroskleróza a polycystické onemocnění ledvin.

Prevence

Někdy se ani největší snahou onemocnění vyhnout nedá, ale v mnoha případech platí, že se určitě zvětší šance na zdraví, pokud nekouříte, nepijete nadměrně alkohol, udržujete přiměřený pitný režim, dáváte si pozor na prochladnutí, které by vedlo k zánětu v oblasti močových cest a následně i ledvin, a pokud nejste obézní. Bohužel mnoho z těchto zlozvyků je dosud běžných a lidé si rizikovost svého jednání uvědomí často až příliš pozdě. Důležité také je využívat lékařské preventivní prohlídky, které zahrnují právě i stav vašich ledvin. Když je nemoc již příliš pokročilá, zbývá jen možnost transplantace či dialýza. Ani transplantace ale není nic jednoduchého a trvalého. Profesor Ondřej Viklický, který vede kliniku nefrologie v pražském IKEMu, říká, že průměrná doba funkčnosti transplantované ledviny je 12 let.

Zdroj info: Wikipedia, Česká nadace pro nemoci ledvin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008