Jazyk dokáže reflektovat zdravotní stav, proto nepodceňujte jeho varovné signály

 Zdraví 
04. srpna 2021 11:24 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zdravý jazyk má odstíny růžové barvy Pexels
Rádi byste se dozvěděli něco o svém zdraví? Někdy stačí vypláznout jazyk. Podle jeho stavu totiž lze rozpoznat, co se aktuálně s vaším tělem děje. Pokud jej trápí některé neduhy, jazyk vám to v některých případech může naznačit.

Na jazyku je umístěno několik tisíc chuťových pohárků, díky kterým dokážeme identifikovat rozličné chutě nejrůznějších jídel. Pomocí jazyka však lze i rozpoznat, zda jsme zdraví, či nikoliv. Ne nadarmo chtějí lékaři, abyste na ně vyplazovali jazyky. Zdravý jazyk má odstín růžové barvy, který se může u každého trochu lišit. Nachází se na něm také malé uzlíky, kterým se říká papily. Pokud vypadá váš jazyk odlišně, upozorňuje tím, že s vaším tělem není něco v pořádku.

Červený jazyk

Příliš červený jazyk může značit nedostatek vitaminů ze skupiny B. Mohlo by jít zejména o kyselinu listovou (B9) a kobalamin (B12). Potíže vyřešíte, když vitaminy začnete pravidelně užívat. Možná se pak i budete cítit lépe. Jazyk v jahodové barvě je také příznak Kawasakiho nemoci. Jde o zánětlivé onemocnění, které způsobuje vysokou horečku.

Vážnější stav nemoci většinou prožívají děti mladší pěti let. Na jazyku můžete spatřit také červené skvrny s bílými okraji, což poukazuje na geografický jazyk. Patří mezi vývojové anomálie. Postihuje zejména děti, které trpí i častým výskytem aftů a někdy nemoc provází pálení v ústech.  

Černý a chlupatý jazyk

Papily na jazyku rostou celý život stejně jako vlasy. Někteří je mohou mít velmi dlouhé, což zvyšuje pravděpodobnost většího výskytu bakterií. Když tyto bakterie rostou, mohou vypadat tmavě až černě a zarostlé papily bakteriemi vypadají podobně jako chloupky.

Nejde o běžný stav, nezažívá ho moc lidí. Pokud se však u vás objeví, nemusíte se hned děsit, ve většině případů se totiž nejedná o vážný stav. Vyskytuje se převážně u lidí, kteří nedodržují pravidelnou a správnou hygienu ústní dutiny. Dále jej může vyvolat cukrovka, chemoterapie nebo antibiotika.

Bílé skvrny a čáry na jazyku

Bílé skvrny, čáry a povlaky se na jazyku objevují nejčastěji. Může jít o onemocnění zvané ústní drozd. Jde o kvasinkovou infekci, která vytváří bílé až tvarohové skvrny. Nejčastěji se objevuje u kojenců, batolat a starších lidí, kteří mají oslabený imunitní systém a používají snímatelné zubní náhrady.

Dále může být na vině orální lichen planus. Jde o síť několika bílých čar na jazyku, které vypadají podobně jako krajky. Onemocnění zatím zůstává vědecky nevyjasněno. Lékaři nevědí, proč tento problém vzniká. Většinou však zmizí sám i bez léčby, ale pro stanovení této diagnózy se vyplatí navštívit odborníka.

Namodralý jazyk

Namodralý jazyk často poukazuje na nedostatek kyslíku v krvi a plicích, což si vyžaduje okamžitou lékařskou péči. Může také jít o onemocnění cév, ledvin nebo krevní poruchu. Další možnou příčinou modrého jazyku může být i ekzém. Přečtěte si také, proč se ráno probouzíte s ucpaným nosem, i když nejste nemocní.

Zdroj: thelist.com, health.clevelandclinic.org.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve