Nebojte se psychologů. Terapie nepomáhá léčit jen duši, ale i tělo

 Zdraví 
28. července 2021 16:02 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Když je toho na člověka moc, podepíše se to i na fyzickém zdraví Pixabay
Řada fyzických potíží nemusí nutně znamenat funkční problémy těla. Často je za zdravotními obtížemi naše psychika. Jedná se především o dlouhodobé problémy, které se konvenčními lékařskými postupy nedaří vyléčit.

Poté – nebo i souběžně - by měla nastoupit psychoterapie, která by mohla být při řešení takových potíží nápomocná.

Psychoterapie v praxi

Základním kamenem úspěšné spolupráce je dobrý vztah mezi pacientem a terapeutem. Dalším důležitým bodem je to, aby pacient nenavštěvoval odborníka z donucení nebo s tím, že si jen vyslechne pár rad a všechny problémy zmizí. Musí chtít pomoct, měl by svému terapeutovi říkat otevřeně cokoliv ze své minulosti. Každá drobnost může mít zásadní vliv na aktuální stav. Proto je důležité, aby klient navštěvoval takového terapeuta, ke kterému bude mít bezvýhradnou důvěru. Klient by také měl přicházet s motivací pracovat na sobě.

Přestože psychoterapeut nemůže předepisovat léky ani jakkoli manipulovat s tělem, může působit na fyzickou strukturu mozku. Pomocí moderních zobrazovacích metod bylo zjištěno, že správně vedená psychoterapie dokáže „změnit vzpomínky“. Tím se dají vyřešit životní traumata nebo pocit nedostatku. Této metodě se říká „somatic experiences“, které se v Česku věnuje například Iveta Havlová.

„Jde zejména o to zlepšit své vzpomínky na dětství a své rodiče. Navodit si stav, že jsem vždy byl milované dítě. Rozhodně rodičům nevyčítat, co v té době dělali, protože oni dělali jen to, co bylo v jejich silách. Těžko jim můžeme zazlívat, že nebyli lepší. Jde tedy o změnu našich vzpomínek a tím o zahojení dětských traumat,“ vysvětluje Iveta Havlová. Různými terapeutickými postupy jsou eliminovány negativní emoce a omezena stresová reakce.

Nový způsob života

Podobně jako se učíme cizímu jazyku, můžeme se naučit ovlivňovat vlastní emoce, vypořádat se s negativními myšlenkami a změnit pro život nevhodné chování. Klient se učí zvládat stresové situace, naslouchat vlastnímu tělu a správně zajistit své potřeby. Opakováním naučeného chování a zvládáním emocí dochází ke změnám nejen v mozku, ale i v těle. Vznikem nových lepších způsobů života opouštíme staré vzorce chování, které již nejsou akceptovatelné pro další zdravější život.

Návrat k vlastnímu tělu

Jednou ze základních metod, jak eliminovat psychické potíže, je co nejčastější uvědomování si života v přítomnosti. „Máme tělo a jsme v něm v bezpečí. Své tělo a pocity cítíme sami za sebe. Jaká je spojitost mezi tím, co cítíme v psychice a v těle. Jaká je spojitost mezi mým jednáním a pocity druhého. Uvědomit si, že vnitřní obsahy lidí silně tvoří realitu,“ popisuje terapeutka Iveta Havlová. Čtěte také: Zahrada podle feng shui. Nesmí chybět ohniště, pítko ani soukromí.

Pokud jsme měli málo rodičovské lásky, rodiče s námi nedostatečně komunikovali, nezajímali se o to, co děláme a cítíme, naučili jsme se orientovat na druhé. Potlačili jsme tak vlastní potřeby a nepostavili se na vlastní nohy v oblasti vlastních pocitů a správně směrovaných myšlenkových pochodů. Hledáme podvědomě ocenění, pochvalu, bojíme se neúspěchu, nebo aby se na nás druzí nezlobili. Jsme orientováni na jejich životy, činy a energii, nikoliv na vlastní. „Začít cítit sám sebe a postavit se energeticky na vlastní nohy, je snad základní úkol každého člověka na cestě k plně prožitému životu,“ dodává Havlová. A právě s tím nám může pomoci psychoterapie.

Televizní detox

Pokud chcete zkusit ulevit své duši, zkuste například na pár týdnů zapomenout na televizi. Ač se to nezdá, jde o extrémní emoční zátěž. Stejně jako nás baví číst knížky, kde empaticky spoluprožíváme příběhy postav, tak shodně prožíváme příběhy lidí ze zpravodajských příběhů. Jenže lidská emaptie je postavená na spolucítění s rodinou a přáteli, nikoliv s celým světem. Zpravodajství bývá často postavené na negativních informacích a jedinec není schopen vše zdravě vstřebat. Pak přichází otupení nebo citové vyhoření. A takových jedinců bohužel rychle přibývá, i když si to většina lidí nedokáže nebo nechce připustit. Pak mohou vznikat nejen psychické, ale i fyzické potíže těla.

Zdroj: celostnimedicina.cz, psychologie.cz, ivetahavlova.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47