Zázrak jménem růžový olej. Pomáhá proti stárnutí, při zánětech i při depresi

 Krása 
27. července 2021 10:33 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
K výrobě jedné deci oleje je potřeba sto kilo růžových květů Pixabay
Růže je právoplatně královnou všech květin. Umí okouzlit nejenom svou vůní, ale uvnitř této zdánlivě křehké květiny se ukrývá neuvěřitelná síla.

Růžový olej byl už od pradávna považován za velmi vzácnou ingredienci. Výroba růžové vody byla známa již od starověku v arabském světě. Opakovaná destilace s výrobou růžového oleje byla objevena v 16. až 17. století v Evropě. Jedná se o velmi aromatickou látku, která se používá mimo jiné při výrobě značkových parfémů a pleťových krémů. K výrobě jedné deci růžového oleje je potřeba až 100 kg růžových okvětních lístků. Tomu všemu pak odpovídá i cena. Ale o co vzácnější je pak jedna kapka oleje, o to větší má účinky. 

Proti depresi

Růže se hodně využívá v aromaterapii. Její vůně totiž dokáže navodit pocit uvolnění a pozitivní myšlení. Efektivně tak zmírňuje úzkosti a stres. A je nápomocná i v boji s depresemi. Mimo to vůně růže pomáhá také lepšímu usínání.

Na záněty i poranění 

Pokud si večer uděláte růžový čaj z čerstvých nebo sušených listků, dodáte tělu spoustu antioxidantů a fenolu, který lze získat i ze zelného čaje. Čaj můžete rovněž užít při zánětech, žaludečních potížích a dokonce napomáhá lepšímu trávení. Růžový olej zase díky svým antiseptickým a antibakteriálním účinkům můžete použít na rány, jizvy a popáleniny. Během léta sáhněte po sirupu z růží.

Hydratuje a zpevňuje

Růžová voda se především používá v péči o pleť. Důkladně čistí pokožku od nečistot a nadbytečného kožního mazu. Přitom má skvělé hydratační a antioxidační účinky, je skvělým bojovníkem proti tvorbě vrásek. Díky svým antibakteriálním účinkům  je vhodná také pro aknózní či ekzematickou pleť. A vyhýbat se růžové vodě nemusejí ani nositelky citlivé pleti. 

Navrací vlasům lesk

Pokud jsou vaše vlasy unavené a potřebovaly by opravdovou vzpruhu, není nutné kvůli tomu kupovat drahé přípravky. Stačí si vzít do rukou růžový olej, který jim navrátí vitalitu a lesk. Udělejte si vlasový zábal z růžového oleje, který vmícháte do kokosového. Směs naneste na suché vlasy, nechejte 15-30 minut působit a poté umyjte šamponem. O tom, jaké další domácí masky na vlasy si můžete vyrobit, jsme psali zde.

Tip na závěr

Růžový olej si můžete kápnout do svého oblíbeného pleťového či tělového krému, nebo třeba do šamponu. 

Zdroj: food.ndtv.com, lizearlewellbeing.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47