Když se potřebujete trochu zklidnit, neberte hned prášky. Dobře vám pomohou i některé byliny

 Zdraví 
10. května 2021 14:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Léky na nervy lze nahradit bylinami Depositphotos
Pokud máte mírné psychické potíže, možná sáhnete po léku, který vám pomůže se uklidnit. Někdo tak činí ve chvíli, kdy je třeba ve stresu, dalšímu pomáhají tyto medikamenty lépe usnout. Zkuste to ale bez chemie, mnohdy totiž stejně dobře zaberou i vhodné byliny.

Pokud nejsou vaše psychické problémy vážnějšího rázu a nemusíte je například řešit s psychiatrem, zkuste nejprve pomoc, kterou nabízí příroda. Bylinek, které vám pomohou se zklidnit, existuje opravdu hodně. My vám představíme 10 z nich. Jde o rostliny, které dokáží zmírnit stres, usnadňují usnutí a navodí duševní rovnováhu. Často se kombinují a užívají se ve směsích v tabletách, tinkturách nebo čajích.

Meduňka lékařská

Meduňka obsahuje éterické oleje. Čaj z meduňky uklidňuje, zmírňuje stres a uvolňuje. Zlepšuje kvalitu spánku, podporuje dobré trávení a pomáhá uvolňovat stavy napětí. Podílí se rovněž na snižování krevního tlaku a tlumí bolesti. 

Kozlík lékařský

Kozlík je charakteristický svým zápachem. Extrakt z kozlíku podporuje spánek bez nepříjemných vedlejších účinků klasických léků. Zkracuje usínání a zlepšuje kvalitu spánku. A také působí proti strachu a úzkosti, mírně snižuje bolest. Obsahuje tzv. valepotriáty a terpenické látky, které mají sedativní účinky.

Mučenka pletní

Mučenka se používá pro své mírné sedativní účinky, tiší bolesti a uvolňuje stavy napětí. Užívali ji už staří Inkové. Dokáže zatočit i s nespavostí. Tím, že uklidňuje, pomáhá nejen rychleji usnout, ale také prohlubuje spánek a zvyšuje jeho kvalitu. Jde o přírodní antidepresivum prověřené několika generacemi.

Chmel otáčivý

Chmel není jen surovina k výrobě piva, po staletí se používal v lidovém léčitelství k léčení mnoha nemocí a zdravotních obtíží. Ve formě extraktu nebo odvaru se dodnes užívá při nespavosti, nervovém rozrušení, neklidu, ale i nadýmání, poruchách trávení, při potížích spojených s klimakteriem, při potížích s prostatou či na špatně se hojící rány.

Hloh obecný

Hloh má hlavní pozitivní účinek na srdce a vysoký krevní tlak a rovněž se využívá jeho uklidňující efektu při poruchách spánku, pocitech strachu a nervozity.

Třezalka tečkovaná

Třezalka patří mezi nejúčinnější přírodní antidepresivum. Má zklidňující účinky při nervozitě a nespavosti. Nevýhodou třezalky je ale řada omezení, která jsou odvozena z nežádoucích interakcí s mnoha jinými léčivy, kde dochází k ovlivnění jejich účinnosti (např. antidepresiva, hormonální antikoncepce, léky proti srážení krve, chemoteraupetika a antiepileptika). Třezalka má oproti jiným lékům z kategorie antidepresiv minimální vedlejší účinky. Při užívání třezalky se však nevystavujte nadměrnému slunečnímu záření, snížíte tak riziko vzniku fototoxicity, což je závažná kožní reakce vyvolaná účinkem světelného záření, která se projevuje začervenáním, nekrózou kůže a tvorbou puchýřků.

Rozchodnice růžová

Rozchodnice pomáhá organismu přizpůsobit se emocionálnímu stresu a přispívá k odolnosti vůči stresu. Jsou jí přičítány schopnosti zvyšovat koncentraci a paměť, přispívá k duševní čilosti, dobré vyváženosti organismu a jeho produktivitě.

Levandule lékařská

Levandule se používá pro své zklidňující účinky a přidává se do směsí bylinek. Používá se při bolestech hlavy, nervozitě, závratích a nespavosti a také mírně snižuje krevní tlak. Levandulový čaj uklidňuje nervy, potlačuje negativní účinky stresu a pomáhá při splínu, podrážděnosti a snižuje pocity psychické vyčerpanosti. O tom, jak si doma vyrobit vlastní levandulový olej, jsme psali zde.

Dobromysl obecná

Dobromysl má stimulační účinky na centrální nervový systém a zlepšuje náladu. Kromě toho, že blahodárně působí na psychiku a působí jako antidepresivum, má i protizánětlivé, detoxikační a dezinfekční účinky, je účinným přírodním antibiotikem. 

Buřina srdečník

Buřina blahodárně působí na celou nervovou soustavu a pomáhá při bolestech hlavy. Jeho zklidňující schopnosti jsou dokonce třikrát až čtyřikrát účinnější než v případě kozlíku lékařského. Kromě toho čaj ze srdečníku uleví při srdeční slabosti, tiší bolest srdce a pomáhá při léčbě angíny pectoris. Snižuje také tepovou frekvenci srdce a prodlužuje dobu plnění srdečních dutin krví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve