Anální hygiena aneb jak se správně utřít. Hodně lidí v tom dělá zásadní chyby

 Ostatní 
09. května 2021 15:25 / Marie Popelková
  37
📷
4 fotografie v galerii
Ne každý má anální hygienu v malíčku Pixabay
Dělá to každý, i když to zrovna není téma, o kterém by lidé nějak vášnivě hovořili. Přesto, že si zadek po stolici utíráme denně, opravdu málokdo to ve skutečnosti dělá dobře. Nestačí si totiž zadek jen tak pošolichat papírem, ve skutečnosti jde o složitý rituál.

Způsobů, jak si utřít zadek, existuje mnoho. Některé jsou méně a jiné naopak více účinné. Ale jak to dělat správně? Poradíme. Možná budete překvapeni, že pár drobných změn ve vašich zvycích vám může zajistit větší pocit svěžesti, čistoty a pohodlí. Není třeba se stydět, pokud zjistíte, že jste si dosud zadek utírali nevhodným způsobem. Vzhledem k tomu, že jde o velmi tabuizované téma, málokdo v tom má skutečně jasno.

V prvé řadě je třeba si ujasnit, proč je vlastně nutné se po stolici utřít. Asi není třeba dlouze vysvětlovat, že stolice obsahuje velké množství bakterií. A ty se v oblasti řitního otvoru, který má spoustu záhybů, snadno usadí. Pokud byste anální hygienu dlouhodobě zanedbávali, mohli byste si koledovat nejen o podráždění, ale i infekci. „Bakterie jsou důvodem procesu kvašení. Ten posléze naruší kožní stěnu a dochází k zánětu. Zánět vyvolává pocity svědění, takže pacient se v anální oblasti logicky poškrábe. Infekce se tedy roznáší dál a prohloubení zánětu je vstupenkou k ekzému. Své o tom nejvíce vědí pacienti, kteří mají onemocnění hemoroidů," podotkla proktoložka Soňa Hořínková.

Jak používat toaletní papír

Snad na každém záchodě mají lidé toaletní papír. Když si jím budete utírat zadek, čiňte tak zásadně jen zepředu dozadu. Jinak riskujete přenos bakterií a následné zdravotní potíže. Platí to obzvláště v případě dívek.

Zvolte také toaletní papír, který bude pevný, ale zároveň jemný. Tenký papír se vám okamžitě roztrhne a hrubým materiálem si zase můžete zadek bolestivě odřít. Pamatujte si ale jednu důležitou věc. Ani sebekvalitnější toaletní papír neodvede stoprocentní práci.

S vlhčeným papírem to půjde lépe

Pokud chcete snížit pravděpodobnost podráždění a infekce, naučte se používat vlhčený toaletní papír. Je to skvělá pomůcka nejen pro dospělé, ale i děti, které se díky ní utřou rychleji a lépe. Vlhčený toaletní papír je sice dražší než běžný, ale investice se rozhodně vyplatí. Na rozdíl od vlhčených ubrousků je vlhčený toaletní papír biologicky rozložitelný, takže ho můžete spláchnout bez obav z ucpaného odpadu.

Voda je sázka na jistotu

Pokud však chcete mít konečník opravdu důkladně čistý, bez vody to nepůjde. Jak vysvětlila lékařka Soňa Hořínková, klasický toaletní papír totiž dokáže provést jen hrubé odstranění biologické nečistoty z okolí análního otvoru. Doporučuje jej tedy používat jen tam, kde není k dispozici voda. A co se týká vlhčených toaletních papírů, ani jim vysloveně netleská. Když už se někdo bez nich neobejde, měl by si podle ní vybírat produkty s minimálním obsahem parfémů a dalších přísad. Naopak za ideální považuje bidet, ale nahradí jej i WC sprška. A kdo bojuje s místem, může si už dnes pořídit i záchod dva v jednom, ve kterém je sprcha již zabudována. O bidetech jsme více psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47