Okinawská strava je známá především tím, že přináší dlouhověkost. Jejím plusem je i hubnutí

 Ostatní 
05. května 2021 07:39 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Okinawská strava je lehká a prakticky neobsahuje sladkosti Depositphotos
Vydejte se na japonské souostroví v jižním Pacifiku a najdete komunitu obyvatel ostrovů, kteří se dožívají více než 100 let. Jejich ohromující dlouhověkost podnítila rozsáhlé vědecké studium konkrétních zvyků, které by mohly vést k tak dlouhému a zdravému životu. Místo toho, aby našli pověstnou studnici mládí, si vědci uvědomili, že je to právě jedinečná okinawská strava, co přináší pověstnou dlouhověkost.

A i když žijete na druhé straně zeměkoule, dodržování podobného stravovacího stylu nemusí být problém a může pomoci podpořit vaše dobré zdraví.

Co je okinawská strava

"Tradiční okinawská strava je velmi bohatá na fytonutrienty a antioxidanty, což je pravděpodobný důvod proč má takové zdravotní přínosy a vlastnosti proti stárnutí,“ říká dietoložka Stefani Sassos. "Okinawská strava omezuje maso, rafinovaná zrna, nasycené tuky, cukr, sůl a plnotučné mléčné výrobky, které mají obvykle zánětlivější vlastnosti.“

Z čeho se skládá okinawská strava

Drtivou většinu okinawské stravy tvoří především zelená a žlutá zelenina, kořenová zelenina, sójové produkty a houby. Okinawané jedí ryby, maso, mléčné výrobky a zrna, jako je rýže, v mnohem menším množství.

Mezi potraviny zařazené do okinawské stravy patří mimo jiné oranžové sladké brambory, fialové sladké brambory, mořské řasy, bambusové výhonky, ředkev, hořký meloun, zelí, mrkev, dýně, papája a houby. Dále potraviny na bázi sóji jako tofu, miso, natto (fermentované sójové boby) a edamame. Do stravy patří rovněž proso, pšenice, rýže a nudle a dále ryby, mořské plody a vepřové maso.

Strava obvykle nezahrnuje hovězí maso, zpracované maso, vejce, sýr, mléko a zpracované sacharidy, jako jsou sladkosti.

"I když je v okinawské stravě nízký obsah rafinovaných sacharidů, neznamená to, že samotná strava jich obsahuje málo,“ říká Sassos. "Okinawané jsou ve skutečnosti známí svým vysokým příjmem nerafinovaných sacharidů, především z kořenové zeleniny a zelenožluté zeleniny, základem jejich stravy jsou také sladké brambory.“

Okinawané jedí pravidelná jídla, ale filozofie, kterou dodržují při každém jídle, je zásadní. „Okinawané přestanou jíst ve chvíli, kdy jsou na 80 procent zasyceni,“ říká Sassos. "To hraje roli při regulaci hmotnosti a boji proti obezitě.“

Může vám dodržování okinawské stravy pomoci zhubnout?

"Při tomto typu stravovacího plánu byste určitě mohli zhubnout, zejména vyloučením spousty kalorických jídel, jako jsou sladkosti a zpracované potraviny, a dodržováním konceptu osmdesátiprocentního zasycení,“ říká Sassos.

"Tento typ stravy může být obtížné dodržovat, pokud nežijete na Okinawě a nemáte snadný přístup ke speciálním potravinám z regionu,“ říká Sassos. "Jak již ale bylo řečeno, z určitých principů stravy se můžeme hodně naučit. Omezení rafinovaných zpracovaných potravin a sladkostí, stejně jako stravování s mírou, jsou všechny důležité strategie, které je třeba začlenit do našeho životního stylu.“ Dále čtěte: Vodní detox drinky vás pomohou odblokovat a zrychlí váš metabolismus.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47