Využijte léčivou moc pampelišek. Pomohou s vyrovnáním hladiny cukru i jako prevence zánětu močových cest

 Zdraví 
30. dubna 2021 10:44 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Smetánka lékařská dokáže zmírnit pálení žáhy  Pixabay
Pampelišky se pomalu začínají hlásit o slovo. Ačkoliv jsou pro svoji žlutě zářivou barvu téměř nepřehlédnutelné, lidé jim nevěnují dostatek pozornosti, protože je považují pouze za plevel. Během jara se sice mohutně rozrůstají všude do okolí, ale zároveň mohou lidem velmi prospět. S jakými zdravotními potíži dokáže pampeliška bojovat?

Z květů pampelišek lze vyrobit med, sirup, odvar, ocet nebo balzám. Hodí se i do salátu. Celá rostlina má mírně nahořklou chuť. Prospěšný je i samotný kořen. V tradiční čínské medicíně se využívá k léčbě onemocnění žaludku a jater. Smetánka lékařská dokáže také zklidnit pálení žáhy a podrážděnou pokožku. Pokud trpíte alergiemi, dejte si na použití pampelišek pozor, protože u některých jedinců může rostlina vyvolat alergickou reakci. Kromě toho může interagovat s některými antibiotiky, antidepresivy nebo diuretiky.

Cukrovka

Cukrovka se projevuje zvýšenou hladinou krevního cukru. Jde sice zatím o nevyléčitelné onemocnění, ale lze jej regulovat. Spolu s léky a dietou pomáhají cukrovku zvládat i pampelišky. A to díky svým kořenům, které obsahují rozpustnou vlákninu zvanou inulin. V roce 2016 se uskutečnila studie, která zkoumala vliv extraktu smetánky na diabetes. Dokázalo se, že pampelišky stimulují produkci inzulínu, takže se částečně podílí na vyrovnávání hladiny cukru. O studii si můžete přečíst zde.

Prevence zánětu močových cest

Pokud jste někdy zažili zánět močových cest, pak jistě víte, jak moc bolestivé a nepříjemné onemocnění to je. Vyplatí se mu předcházet, abyste ho již nikdy nemuseli zažít. K tomu vám poslouží pampelišky.

Jde totiž o přírodní diuretikum, které pomáhá ledvinám vylučovat některé bakterie, soli a přebytečnou vodu. Odvar z pampelišek zvyšuje produkci moči a frekvenci močení, čímž eliminuje růst bakterií v močovém měchýři a předchází vzniku infekcí. Přečtete si také o vodních detoxikačních drincích, které zrychlí váš metabolismus.

Kožní onemocnění

Smetánka lékařská se hojně využívá v lidovém léčitelství, protože má zklidňující účinky na různá kožní onemocnění. Zmírňuje projevy akné, ekzémů, vyrážek i lupénky. V lidovém léčitelství se kořen pampelišky rozemele a smíchá s vodou. Výsledkem by měla být hustá pasta, se kterou si můžete namazat postižená místa.

Pampelišky mají protizánětlivé vlastnosti, a dokonce pomáhají předejít silnému spálení sluníčkem. Podle jedné studie z roku 2016 jsou totiž schopné při aplikaci na pokožku blokovat škodlivé UVB záření. Zároveň tím snižují riziko vzniku rakoviny kůže.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve