Jak je to s poškozeným nebo špatně vytrhaným obočím a jak dlouho trvá než doroste

 Krása 
29. dubna 2021 09:12 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
V některých případech obočí dokonce už nedoroste Depositphotos
Přišli jste o obočí z důvodu zákeřné nemoci, nebo jste si ho zkrátka jen doma upravili až příliš? Pak je dobré vědět, zda vám vůbec někdy doroste. A pokud ano, tak jak dlouho to trvá.

Podle dermatoložky Michele Green může dokonce i časté trhání nebo ošetření voskem obočí pořádně poškodit a dokonce "zabít" folikuly, takže obočí už nikdy nedoroste. Pokud si ale obočí sami nenávratně nepoškodíte, ani netrpíte žádnou genetickou chorobou či závažnou chronickou nemocí, pak by vaše obočí mělo časem dorůst zpět do původního tvaru i hustoty.

Kdy obočí doroste

Záleží samozřejmě na příčině ztráty obočí, nebo jeho částí, abychom určili, zda vaše obočí doroste, nebo ne.

"Například ztrátu obočí z alopecie areata lze často úspěšně léčit v ordinaci díky injekcím kortizonu a vypadávání z přílišného vytrhávání nebo tweezingu se může zlepšit pouhým zastavením těchto činností," říká Green. Méně časté formy vypadávání obočí, jako je frontální fibrotující alopecie, mohou vést k trvalé ztrátě obočí.“

Problém nastává, když je ztráta obočí způsobena mrtvým folikulem. "Pokud je folikul obočí stále živý, chloupky dorostou stejně jako vlasy na hlavě," říká Green. "Pokud folikul spí, může potřebovat trochu pomoci. Ovšem pokud byl folikul opakovaně poškozen, naděje na růst je jen malá. Například když se chloupky opakovaně odstraňují z kořene, mechanické namáhání folikulu jej může dostatečně poškodit," vysvětluje Green.

Jak dlouho obvykle trvá, než obočí doroste?

Stejně jako to vyžaduje znát příčinu vaší ztráty, abyste určili, zda vaše obočí doroste, totéž platí pro odpověď na otázku, jak dlouho to bude trvat.

Jako obecné pravidlo lze říci, že to trvá od čtyř do osmi týdnů po odstranění, ačkoliv skutečný cyklus růstu obočí obvykle trvá tři až čtyři měsíce. Pro lepší ilustraci jsou tu růstové cykly.

Fáze růstu (Anagen Phase) je první fáze růstu obočí (a to platí i pro vlasy). "To je místo, kde obočí dorůstá do svého předem daného stanoviště," říká Green. "Tato fáze může trvat 30 až 45 dní."

Přechodová fáze (Catagenova fáze) znamená, že se folikul posune blíže k pokožce a začne se zmenšovat, než dosáhne třetí a poslední fáze. "Tato fáze může trvat dva až tři týdny," říká Green.

Fáze odpočinku/vylučování (telogenová fáze) je konečná fáze růstového cyklu a také začíná růst nový chloupek nebo vlas z vlasového folikulu. "Jak obočí roste, staré chloupky vypadnou a nové budou nadále růst a znovu zahájí cyklus," vysvětluje Green a upozorňuje, že tato fáze může trvat od čtyř do osmi týdnů.

Celkově celý cyklus růstu vychází tedy na čtyři až šest měsíců. To znamená, že pokud byly chloupky jednoduše oholeny, nebude to trvat tak dlouho, protože nemusí z folikulu dorůst celé.

Růst obočí bohužel nelze nijak urychlit. Ovšem jsou tu přírodní produkty, které vám mohou pomoci vytvořit ve vašem obočí zdravé prostředí pro jeho růst. Například
produkty obsahující olivový olej, vitamin E, kokosový olej, biotin, peptidy a lipidy mohou pomoci obočí růst déle a silněji tím, že stimulují folikuly obočí a vytvářejí zdravější prostředí pro jeho růst. "Tyto přísady pomáhají obočí tím, že zvlhčují a vyživují folikul, což prodlužuje životnost chloupků a umožňuje jim déle zůstat v anagenní fázi," uzavírá Green. Dále čtěte: Odstranění obličejových chloupků pomocí medu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008