Ať žije Sovětský svaz, největší záruka světového míru. I tato hesla se za socialismu provolávala na 1. máje

 Retro 
30. dubna 2021 08:16 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
1.máj byl za socialismu dnem oslavy komunismu Foto ČT
První máj nebyl za socialismu lásky čas, ale především den velké komunistické propagandy. Stavěly se totiž tribuny, pochodovalo se v průvodu, mávalo československými a sovětskými vlaječkami a provolávala se hesla.

1. máj totiž patřil mezi nejvýznamnější dny komunistického režimu. Celosvětově se sice v tento den slaví Svátek práce, pro komunisty to ale byla příležitost, jak roztočit kola své propagandy na plné obrátky.

Tribuny a průvody

Prvomájové průvody byly povinné. Účastnit se jich museli zaměstnanci socialistických podniků i děti školou povinné a samozřejmě všechny děti, které (povinně) byly v pionýru. Průvody pochodovaly prakticky celými městy, dokud neprošly okolo velké tribuny, na kterých stáli přední komunističtí funkcionáři, před kterými se provolávala socialistická hesla a mávalo se československými a sovětskými vlajkami.

Obvykle si každý podnik musel navíc připravit nějaký transparent s budovatelským heslem, který v čele průvodu nesli zaměstnanci "za odměnu". Představitelé KSČ, funkcionáři místní samosprávy, funkcionáři Národní fronty a Svazu československo-sovětského přátelství, SSM, armády, lidových milicí i velitelé sovětských vojsk vše z tribuny pečlivě sledovali a blahosklonně pracujícím v průvodu kynuli.

Ale rozhodně v průvodu nebyla k vidění jen socialistická hesla. Vybraní pracující museli také nést velké fotografie komunistických legend, především pak Lenina, Marxe a samozřejmě Gottwalda a Stalina a v neposlední řadě také Husáka a dalších nejvyšších představitelů KSČ. Chybět samozřejmě nemohla živá budovatelská hudba, aby se pracujícím v průvodu dobře pochodovalo.

Prvomájová hesla

Hesla, která pracující museli nést na svých transparentech, nebo se dokonce mnohdy provolávala přímo pod tribunou, je možné rozdělit do několika okruhů.

Tím prvním byla hesla velebící Sovětský svaz. Asi nejznámějším je heslo "Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!", nebo "Sovětský svaz-náš vzor" či "Sovětský svaz – opora míru a pokroku na celém světě!".

Další hesla byla především budovatelská. Mnozí si jistě pamatují legendární "Buduj vlast, posílíš mír". Oblíbená byla ale také "Socialistickou výrobou k lepšímu zítřku!" nebo "Socialisticky pracovat, socialisticky žít!".

Třetím okruhem pak byla hesla oslavující samotnou KSČ. Mezi taková patřila především "Pod vedením KSČ za další rozvoj socialistické společnosti", "V čele s KSČ za další rozvoj naší socialistické vlasti!" nebo "V pevné jednotě KSČ a lidu za další úspěchy při budování rozvinuté socialistické společnosti".

A to není všechno. První máj byl pro komunisty opravdu klíčový den a neslavilo se jen v průvodu. Vyzdobená byla celá města, především samozřejmě opět vlajkami Československa a Sovětského svazu. A tato výzdoba byla nepovinně povinná, stejně jako účast v samotném průvodu. Dále čtěte: Koženkové vozítko, které jsme na silnicích vídali za socialismu, slaví sedmdesátku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47