Nejen alkohol může zničit vaše játra, jsou i další hrozby

 Zdraví 
02. května 2021 11:01 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Játra jsou důležitým orgánem v pravém podžebří Depositphotos
Játra patří mezi velmi důležité orgány. Když přestanou správně fungovat, je to zlé. Přinášíme informace o tom, co naše játra nejvíc ničí.

Játra mají sice obrovskou schopnost regenerace, ale současně existují způsoby, jak si je můžeme velmi rychle poškodit. Je proto dobré vědět, nač si dát pozor.

Alkohol

To, že alkohol je ničitelem našich jater, je skutečnost známá. Ovšem ne každý si uvědomuje, že je alkohol až tak nebezpečný. Jde totiž o to, že játra se podílejí na filtraci různých látek, které do těla nepatří. Pokud jsou játra v pořádku a příjem alkoholu je v rozumných mezích, problém neexistuje. Potíže startují ve chvíli, kdy buď dojde k poškození jater nadměrným pitím, anebo ve chvíli, kdy tělo bojuje s nemocí, která játra napadá.

Jestliže nemocný požívá alkohol i v takovou chvíli, dochází i při velmi mírném pití k rozsáhlému poškození jater. Je proto dobré si uvědomit, že při všech jaterních onemocněních zmíněných níže, je jakákoli konzumace alkoholu naprosto nevhodná a extrémně nebezpečná. Ještě horší situace nastává, pokud o svém onemocnění ani nevíte. Podrobnosti si lze přečíst na mnoha místech. 

Hepatitidy

Hepatitida neboli žloutenka může být několikerého typu. Nejznámější je žloutenka typu A. Jde o nemoc přenosnou zejména prostřednictvím přímého kontaktu a kvůli špatné hygieně. Někdy se jí říká nemoc špinavých rukou. Výhodou je, že nemoc poměrně rychle odezní a je sice zapotřebí dodržovat jaterní dietu, ale obvykle je do půl roku vše v normě. Nemoc také jen výjimečně přechází do chronické fáze. Podobného typu je i hepatitida typu E, která je ale spíš importována z asijských zemí.

Alkohol však na virem poškozená játra funguje devastujícím způsobem, proto je nutné abstinovat minimálně půl roku po akutní fázi onemocnění. Mnohem horší situace je u hepatitidy B. Neléčená forma, která přejde do chronicity vede obvykle do 20 let k rozvoji cirhózy nebo i rakoviny jater. Někteří nemocní se naštěstí viru úspěšně zbaví a v současnosti existují i moderní léčebné postupy, které virus potlačí.

Velkou pomocí je též povinné očkování proti hepatitidě typu B, které se u nás podává dětem od roku 2001. Starší ročníky si v případě zájmu musí očkování doplatit. Přenos je zejména krví a tělními tekutinami. Rizikový je proto i pohlavní styk. Mnohem záludnější je pak hepatitida typu C, která probíhá skrytě. Poškozuje jaterní buňky, a nakonec vede k cirhóze a jaternímu selhání. Přenos je podobný jako u typu B, ale převažuje přenos krví. Velmi častý je tento typ v komunitě narkomanů, kde se sdílí injekční jehly. 

Jedy a chemikálie

Nezřídka dochází k poškození jater i na základě otrav. Některé mohou být způsobeny například jídlem. Typická je otrava houbami. Bohužel některé druhy hub obsahují tak nebezpečné toxiny, že dojde k nevratnému poškození jater a postižený pak umírá na jaterní selhání. Dalšími látkami, které zásadně ohrožují naše játra jsou různá rozpouštědla a další chemické sloučeniny, se kterými se lze bohužel běžně setkat i v domácím prostředí. Je proto důležité dbát na větrání prostor při práci s těmito látkami. Osoby, které mají jakkoli játra oslabená, by se těmto látkám měly vyhýbat obloukem.

Mezi velmi nebezpečné pro naše játra patří i různé léčivé přípravky, které mohou při vyšší dávce nebo při častém užívání rovněž vyvolat jaterní selhání. Typickým příkladem je paracetamol, tedy lék běžně užívaný proti bolestem a při nachlazení. Podrobnosti si můžete přečíst třeba v příspěvku zde. Pro naše játra je proto nejlepší zdravý životní styl, kvalitní strava, žádný alkohol, žádné zbytečné léky. Příznaky problémů jsme popisovali v tomto článku už dříve.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve