I jedlými houbami se můžete otrávit. Na co si dát největší pozor?

 Zdraví 
17. dubna 2019 12:21 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Houbařská sezona pomalu klepe na dveře Shutterstock
Houbaření je český národní sport Bohužel se každoročně houbami otráví mnoho lidí. A někdy jde dokonce o otravy smrtelné. Protože je houbařská sezona za dveřmi, připravili jsme přehled případů, kdy se i jedlá houba může stát nebezpečnou.

Nikdo by neměl sbírat a tím méně jíst houby, které dokonale nezná. Odhadovat jedovatost hub podle barvy, vůně, chutě a dalších nepřímých známek je nejlepší cesta k otravě. Smrtelně jedovaté houby jsou totiž většinou nenápadné a voní i chutnají dobře. Záludností smrtelných otrav je i to, že někdy se první příznaky objevují až za několik dní po požití houby. Kromě klasických otrav požitím jedovaté houby se může objevit otrava z hub, které primárně jedovaté nejsou. Přejaly však nějakou jedovatou látku z okolí.

Zamořené houby

Sběr a konzumace hub v oblastech, které jsou zamořeny např. těžkými kovy nebo radioaktivním odpadem, je zcela nevhodná a nerozumná činnost, a to i v ojedinělých případech. Celkově se proto zásadně nedoporučuje sběr na skládkách, v okolí cest s rušnou automobilovou dopravou nebo například na radioaktivních haldách v okolí uranových dolů.

Do lesa jedině s košíkem

Další možností, jak se otrávit nejedovatými houbami, je otrava ze zkažených či zapařených hub. Otravu pak způsobuje jed produkovaný mikroorganismy a plísněmi, které se v nevhodně skladovaných houbách a houbových pokrmech namnožily. Princip je podobný jako u otravy ze zkaženého masa.

K jedlým houbám, které je nutné delší dobu tepelně zpracovávat, patří hřib kříšť, koloděj, Quéletův, nachový, václavky, strmělka mlženka a muchomůrka pošvatá. Pokud je dostatečně nepovaříte, může se po jejich konzumaci objevit zvracení a průjem, zvláště u citlivých osob.

Jaké jsou příznaky otravy?

Projevy otrav jsou různorodé, záleží především na druhu zkonzumované houby.

  • Nejčastějším společným příznakem bývají obtíže trávicího systému. Otrava typicky nastupuje za 8 až 12 hodin, v praxi je to většinou ráno po večerní konzumaci hub. Příznaky poškození zažívacího traktu jsou prudké bolesti břicha, nevolnost, zvracení a průjem.
  • Postižení nervového systému se u jednotlivých druhů hub různí. Jedovaté látky mohou způsobit neklid, halucinace, mimovolné pohyby až bezvědomí.
  • Při postupu otravy dochází též k narušení kardiovaskulárního systému. Objevuje se pokles srdeční frekvence, tlaku krve, bolesti hlavy a nemocný může cítit nepříjemné bušení srdce. Přechodem do šoku se končetiny stávají bledé a chladné.
  • Velmi závažné následky způsobuje zasažení jater a ledvin. Toxiny z hub tyto orgány většinou nenávratně poškodí. Příznaky jejich poškození se přitom projeví většinou za 2 až 3 dny.

Jak poskytnout první pomoc

Při otravě smrtelně jedovatými houbami je důležité zahájit léčbu co nejdříve, proto neotálejte s převozem do nemocnice!

Je-li postižený plně při vědomí, a tudíž nehrozí vdechnutí zvratků, pokuste se vyvolat zvracení podrážděním kořene jazyka nebo stěny, například prstem nemocného nebo rukojetí lžíce. Alespoň část vyzvraceného obsahu uschovejte do igelitového sáčku pro případný rozbor.

Postiženému dejte 5 až 10 tablet aktivního uhlí rozdrcených ve větším množství vody.
Poté ho dopravte co nejrychleji do nemocnice nebo volejte ZZS (tel. 155).
Nezapomeňte s sebou vzít zvratky nebo jakýkoliv jiný vzorek hub, ať už v syrovém, nebo upraveném stavu.

V případech, které nejsou akutní (například požití neznámé houby dítětem, které nevykazuje příznaky otravy), kontaktujte Toxikologické informační středisko, tel. 224 919 293. Odborníci jsou vám zde k dispozici 24 hodin denně.

Rada na závěr

Sbírejte jenom to, co bezpečně znáte. Neochutnávejte před dětmi syrové houby a zároveň pečlivě hlídejte, aby to nedělali ani vaši potomci. Nenuťte děti jíst houbová jídla. I nezávadná jsou pro ně těžko stravitelná, navíc pokud dojde k otravě, dětský organismus je mnohem zranitelnější. Nekonzumujte staré nebo zapařené houby a jídla připravená z hub znovu neohřívejte a neskladujte po delší dobu. Znáte tři nejjedovatější houby v českých lesích? Psali jsme v jiném článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod