Vadí vám pohled na kojení? Problém může být ve vás

 Zdraví 
16. dubna 2019 08:46 / Jitka Holoubková
  33
📷
4 fotografie v galerii
Kojení je přirozená a životně nutná věc Shutterstock
Zdánlivě malicherná událost v pobočce jedné banky vyvolala bouři na sociálních sítích. Muž z ochranky vykázal ženu, která se rozhodla nakojit v bance své dítě.

Banka se pak neobratně omluvila a jiné uvědomělé matky se rozhodly protestovat proti hrubosti strážce pořádku tím, že budou hromadně kojit na pobočkách této banky. Mezitím muži i ženy na sociálních sítích rozpoutali válku, zda je kojení na veřejnosti vhodné, či nikoli. Zde je odpověď z pohledu právního i z toho psychologického.

Právo je na straně kojící ženy

Pokud jde o právní pohled, žena kojící v bance se ničeho špatného nedopustila. Právo nakojit své dítě kdekoli jí zaručuje Listina základních práv a svobod. Naopak protiprávně a diskriminačně jednal pracovník banky, který ženu osočil a následně vykázal. Banka sice argumentovala tím, že kdyby žena požádala, nabídli by jí místo ke kojení v soukromí. Podle slov právníka Aleše Rozehnala je ale i taková situace pro ženu s miminkem ponižující. Stejně jako se dospělý člověk může napít z vlastní lahve kdekoli, může se i kojenec nasytit kdekoli.

Kojení na veřejnosti je plně akceptováno ve většině vyspělých západních zemí. Naopak v zemích svázaných nějakou formou totality je takové jednání problematické nebo dokonce trestné. Příkladem může být třeba Saudská Arábie.

Je vám pohled na kojící ženu nepříjemný? Zkuste zjistit proč

Pracovník ostrahy se podle svých slov snažil vyhovět muži, který také čekal ve frontě u přepážky a kojení ho pohoršovalo. Zřejmě měl ale nějaký vnitřní problém se situací i sám strážce. Kdyby neměl, snažil by se zklidnit spíš pobouřeného klienta než kojící ženu. Je ale dost možné, že oba muži jednali na základě svých emocí, kterým sami tak úplně nerozumějí, což se podle psychologů stává často. Podobně to zřejmě mají i další lidé, kteří v diskusích označují kojící ženu za exhibicionistku a kojení přirovnávají k močení a jiným věcem, které slušní lidé vykonávají v soukromí. Proč to nepřátelství? Proč ten odpor?

Důvodů toho, proč má člověk narušený vztah k něčemu tak přirozenému, jako je kojení, může být podle psychologů několik. Mezi těmi, kdo pohled na kojení nesou nelibě, jsou často lidé, kteří byli sami kojeni jen krátce nebo vůbec. Narodili se v době, kdy byla trendem umělá výživa, a poznatky o tom, jak důležité pro zdraví fyzické i psychické je mateřské mléko, jsme ještě neměli. O tom, že je mateřské mléko nejen stravou, ale i lékem, se můžete dočíst zde.

Člověk si v sobě může nést frustraci matky, která ho jako kojence po pár týdnech musela odstavit a spěchat do práce. Frustrace ale může vzniknout i tehdy, když není kojící máma v pohodě, když se trápí a prožívá stres. Chuť mateřského mléka se v takových chvílích mění a dítě navíc vnímá matčiny emoce a ztrácí pocit bezpečí.

Frustrace, závist i násilí v raném dětství

Samostatnou kapitolou jsou ženy, které buď nemohly mít vlastní biologické dítě nebo ho z různých příčin nemohly kojit. Nezpracovaná závist dokáže nadělat mnoho zlého.

Také důvodů, proč člověk nesnese pohled na odhalená ženská prsa, může být mnoho. Většinou ale všechny pramení v dětství, v nepříjemných zážitcích, které často ani nejsou v našem vědomí, proto je neumíme rozumem zpracovat. Mohou souviset s rozličným násilím, včetně sexuálního, se stresem, s negativními emocemi, které se na nás v raném dětství hrnuly.

Pomůže psycholog i terapeut

Každopádně je-li vám pohled na kojící ženu nepříjemný, pociťujete zmatek a odpor a nestačí-li vám otočit hlavu jiným směrem a prostě se nedívat, připusťte si, že něco není úplně v pořádku ne s kojící maminkou, ale s vámi. Bolest, kterou ve vás pohled na tento výjev vyvolává, ale nezmizí tím, že budete hrubí na dvojici, která právě prožívá jedno z nejkrásnějších a nejdůležitějších období života. Tu bolest musíte začít léčit sami. Na cestě z ní vám určitě pomůže citlivý psycholog, psychoanalytik nebo psychoterapeut. Ale možná bude stačit vnímavý kamarád, před kterým se nebudete bát vylovit a zpracovat vzpomínky, které vám ničí život.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod