Jak poznáte, že vaše dítě ohrožuje meningokok? Osvojte si jednoduchý test

 Zdraví 
12. dubna 2019 09:17 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
V drtivé většině se meningokoková infekce objevuje u mladých lidí po celkovém vyčerpání Shutterstock
Diskotéková nemoc, i tak se někdy říká nebezpečné meningokokové infekci. Přestože nebývá častá, v drtivé většině případů jde o život. Meningokoková infekce dospívajících se většinou objeví po návštěvě diskotéky, koncertu, festivalu a podobných akcí. Proč?

Meningokoky jsou bakterie, které běžně osidlují horní dýchací cesty člověka. Nosičství je přirozené a během něj dochází ke stimulaci imunitního systému a vytvoření ochrany. Jeden typ meningokoka žije na sliznici obvykle přibližně deset měsíců, poté se vyvine ochrana a následuje období čisté sliznice nebo kolonizace jiným typem.

Někdy se stane, že v prvních sedmi dnech po usazení na sliznici pronikne meningokok do krevního oběhu a způsobí infekci, tedy zánět mozkových blan nebo sepsi (otravu krve). Právě sepse je nejnebezpečnější variantou: i přes okamžitou správnou léčbu umírá více než čtvrtina nemocných. V České republice se vyskytuje necelých 100 případů invazivní meningokokové infekce za rok. Dvě třetiny pacientů tvoří děti do 5 let, další rizikovou skupinou jsou pak dospívající. U lidí starších 35 let je infekce naprostou raritou.

Proč ohrožuje právě mladé lidi?

Meningokoková infekce dospívajících se většinou objeví po návštěvě diskotéky, koncertu, festivalu a podobných akcí. Proč? Může za to:

  • fyzické vyčerpání
  • nedostatek spánku
  • oschnutí sliznic
  • kouření
  • pobyt v prašném prostředí
  • předchozí infekce dýchacích cest

Na místech, kde je vysoká hlučnost, bývá navíc nutné při hovoru hlasitě křičet. To opět usnadňuje průnik meningokoka a také přispívá ke zvýšení počtu kapének v ovzduší.

Jaké jsou příznaky?

  • vysoká horečka
  • schvácenost
  • dráždivost
  • zvracení
  • závrať nebo bolest v krku

Hlídejte předklon

Při rozvoji zánětu mozkových blan začnou být patrné tzv. meningeální projevy, tedy ztuhnutí páteře a šíje a z toho plynoucí neschopnost předklonu. U dětí můžete tyto příznaky ověřit jednoduchým příkazem: „Dej si pusinku na kolínko.“ Pokud to horečnaté dítě nezvládne, protože má ztuhlá záda, okamžitě vyrazte k lékaři nebo volejte záchrannou službu.

Jaká je prevence 

Jedinou spolehlivou ochranou proti meningokokům je očkování. V některých zemí je součástí národního imunizačního programu, například ve Velké Británii. Proti kmenům typu B, které jsou u nás nejčastější, lze očkovat od jednoho roku věku. Proti jiným kmenům i od dvou měsíců, tedy společně s hexavakcínou. Pokud se infekce bojíte, není co řešit. Očkování je vysoce účinné a bezpečné. (Dále čtěte: Nejčastější mýty o očkování malých dětí. Co je na nich pravdy).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47