Poslední týden před Velikonocemi. Víte, co dělat a jaké zvyky dodržovat?

 Ostatní 
11. dubna 2019 10:03 / Gabriela Simenonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
K Velikonocům patří mazanec, který se nechává světit Shutterstock
Velikonoce patří k nejstarším svátkům vůbec. Jejich základní podstatou z dob předkřesťanských bylo vítání přicházejícího jara, nového vegetačního období, v přeneseném slova smyslu vítězství života nad smrtí.

Pro křesťany jsou Velikonoce především spojovány se vzkříšením Ježíše Krista. Na tyto svátky se připravují čtyřicetidenním obdobím nazývaným postní doba, které začíná Popeleční středou. Víte ale, jaké zvyky se dodržují v posledním tzv. svatém týdnu? Pojďme se na ně podívat den po dni. 

Aby se vás peníze držely

Ve středu se připravte na úklid, tento den by se měly všechny příbytky a domy připravit na oslavy jara a Velikonoc.

Poslední smítka lze vynést na (Zelený) čtvrtek, avšak ještě před východem slunce. Pověry říkají, že toto smetí je třeba donést až na křižovatku cest, aby se v domě po další rok nedržely nečistoty.

Pokud ještě stihnete sníst i chléb s medem, budete chráněni hadích uštknutí a vosích žihadel. Odpoledne by se namísto práce měly péct jidáše. A až ve čtvrtek večer uslyšíte poslední vyzvánění zvonů nezapomeňte zacinkat mincemi o sebe, aby se vás peníze držely celý další rok.  

V pátek pozor na zvláštní znamení

K (Velkému) pátku se pojí mnoho pověr a tradic. Nejčastěji se připomíná, že v tento den má země magickou sílu, která na krátkou dobu zpřístupňuje v ní ukryté poklady. Pokud vaši pozornost upoutá kvetoucí nebo zářící kapradí či záře vycházející z otvoru ve skále, pak se na vás možná usmálo štěstí.

Před nemocemi vás v tento den uchrání koupel v potoce. V pátek se postěte od masa, nic si nepůjčujte, protože takové věci by vás mohly očarovat a neperte prádlo.

Konec půstu a žehnání pokrmům

V (Bílou) sobotu končí čtyřicetidenní půst. Jinak je tento den zasvěcen především přípravám domova na velké oslavy. O velikonoční neděli se pečou beránci, kteří se pak s ostatními pokrmy nechávají světit. Kromě beránka se do kostela nosily a někde stále ještě nosí vajíčka, chléb, mazanec a víno. Pokud k vám na Boží hod velikonoční přijde návštěva, neměli byste ji zapomenout alespoň kouskem ze svěcených pokrmů obdarovat.

A na Velikonoční pondělí pak už jen očekávejte zástup koledníků. Jak slaví Velikonoce v různých zemích Evropy, jsme psali před časem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve