Kdy je ten správný čas na první botičky?

 Děti 
10. dubna 2019 07:24 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Výběr prvních botiček je hodně důležitý Depositphotos
První botičky mají rodiče spojené s novou životní etapou svého potomka a nemohou se často dočkat, až tento den přijde. Jenže podle odborníků má všechno svůj čas a o prvních botičkách to platí dvojnásob.

Vybrat kvalitní a zdravé botičky pro první krůčky není jednoduché. Je to však právě správný výběr prvních bot, který ovlivní, zdali bude mít dítě v dospělosti zdravé nohy.

Kdy je ten správný čas?

Nejčastěji rodiče řeší otázku, kdy svému dítku první botičky vlastně pořídit. Když se začne stavět na nohy? Nebo když začne pomalu obcházet nábytek? Podle odborníků záleží na tom, zda má dítě nožičky zdravé či nikoliv.

V případě zdravé nohy je vvhodné první boty pořídit dětem až ve chvíli, kdy už nožičky plně zatěžuje a stráví většinu dne chůzí a pobíháním. Je to samozřejmě individuální, ale obecně lze říct, že se tak děje kolem jednoho roku dítěte.

Pokud je dětská noha nemocná, je nutné kvalitní obuv obouvat už v době stavění se na nohy, a to proto, abyste umožnili nožičce správný vývoj.

Naboso vs. botičky

Pro zdravý vývoj dětské nohy je nejlepší, pokud dítě necháte chodit naboso nebo v ponožkách, což ovšem platí pouze v případě, že se jedná o nerovný povrch, jako je koberec, tráva nebo písek. To platí jak pro miminka, která se pokouší o první krůčky, tak i pro větší děti. Chůze naboso je pro děti zdravá, protože přirozeným způsobem zapojuje svaly chodidla a kotníku. Jakmile dítěti obujete botičky, začne při chůzi zapojovat i jiné svaly.

V určitých situacích však jsou první botičky nezbytné. Například, když u vás doma převládají tvrdé, hladké povrchy (kachličky, plovoucí podlahy), na nichž dítě své první krůčky zkouší. Na rozdíl od trávy či koberce není totiž chůze naboso po tvrdých površích pro malou dětskou nohu zdravá (zejména z hlediska správného vývoje nožní klenby) a kromě toho vystavujete dítě riziku podchlazení. První botičky jsou rovněž nezbytné, pokud s dítětem plánujete chodit venku mimo travnaté plochy.

Vhodný výběr obutí

Dětských botiček pro první krůčky je mnoho, ale ne všechny jsou pro miminko vhodné. Myslete na to, že kvalitními botami v dětství dáváte základ pro zdravé nohy po zbytek života. Špatně zvolená bota v období, kdy se dětská noha překotně vyvíjí a roste, může její přirozený vývoj nenávratně poškodit.

Je důležité vybírat botu podle účelu a musí mít také správnou velikost. Bota pro dítě musí splňovat základní parametry. Správná obuv by měla mít pevný opatek, který drží nohu ve správném postavení. Podpatek by měl být plochý, maximálně 1 cm vysoký. Měl by být také z pružného materiálu, aby tlumil otřesy z tvrdého povrchu, po kterém dítě chodí. Ze stejného materiálu by měla být i podrážka boty. A čím lehčí botička bude, tím lépe pro dítě. O tom, co může špatný výběr dětských bot napáchat s nohou, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve