Jdete na operaci? Nejčastější rizika a jak je minimalizovat
Při každé operaci zasahujeme do přirozeného chodu organismu a při tom samozřejmě nějaké riziko hrozí vždy. Avšak díky pokrokům moderní medicíny jsou většinou všechna následující rizika nízká. V odůvodněných případech je tedy lepší operaci podstoupit než se dál s nějakým zdravotním problémem trápit. Co vás čeká a jak se připravit na operaci?
Jaká jsou nejčastější rizika chirurgických zákroků?
Každá operace může mít svoje specifická rizika, ta následující jsou však většině chirurgických zákroků společná.
- Komplikace při anestezii – při anestezii a intubaci hrozí riziko vdechnutí tekutiny nebo části potravy do plic. Tomuto riziku se u všech plánovaných operací vyhnete tím, že budete dodržovat doporučení lékařů, že je po jistou dobu před zákrokem zakázáno cokoli jíst nebo pít.
- Nadměrné krvácení – krvácení při operaci je samozřejmě normální. Pokud pacient krvácí příliš mnoho, může být nezbytné podat krevní transfuzi nebo operaci předčasně ukončit.
- Tvorba krevních sraženin – riziko tohoto vážného stavu stoupá mimo jiné i v důsledku chirurgických zákroků, především operací na dolních končetinách. Proto se často v době před operací a po ní podávají léky na ředění krve. Rovněž je dobré a bandážovat dolní končetiny nebo používat kompresní punčochy i po zákroku.
- Infekce – chirurgický řez představuje otevřenou bránu, kudy může do těla vstupovat infekce. Proto se během operace používají antibiotika.
- Dočasné znecitlivění, brnění a bolest operovaného místa – dočasná bolest operovaného místa je běžná a závisí na typu a závažnosti operace. Znecitlivění v místě řezu a jeho okolí většinou po nějaké době vymizí, může se však stát, že malý okrsek kůže už zůstane necitlivý stále. V takovém případě došlo k většímu přerušení nervů, které již nebyly schopné znovu regenerovat.
- Otok a modřiny v místě operace – jsou normální součástí hojení po operaci. Pomůže přikládání studených obkladů.
- Jizvy – hlavně u větších operací jsou někdy jizvy nutným zlem, pokud je však operatér zkušený a zákrok i hojení probíhají bez komplikací, jedná se většinou jen o zanedbatelnou kosmetickou vadu. Tvorbu jizev může do velké míry ovlivnit také samotný pacient tím, jak se v pooperačním období stará o svou ránu a jizvy masíruje.
Strava před operací
Pokud vás čeká operace, je třeba se připravit po stránce výživy. Před operací není vhodná doba začít s redukční dietou. Hubnutím tělo ztrácí tělesné bílkoviny a to by mohlo ohrozit průběh a výsledky operace a hlavně pooperační rekonvalescenci.
Jak by měl vypadat váš jídelníček?
- Strava má být pestrá, lehce stravitelná.
- Dbejte na dostatek plnohodnotných, to znamená živočišných bílkovin (netučné bílé maso, ryby, mléčné polotučné výrobky).
- Samozřejmou součástí by měla být syrová i šetrně tepelně upravená zelenina, ovoce, kvalitní tuky, oříšky a semena, vhodné obiloviny.
- Nutné je omezit konzumaci alkoholu a nepřehánět to s kávou.
Čím dříve před operací s touto vhodnou stravou začneme, tím lépe pro průběh operace i průběh pooperační rekonvalescence. (Dále čtěte: Jíst zdravě je možné doslova za pár korun. Pár tipů, které vám určitě přijdou vhod).