Jdete na operaci? Nejčastější rizika a jak je minimalizovat

 Zdraví 
06. dubna 2019 12:53 / Gabriela Simenonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Někdy je lepší operaci podstoupit než se se zdravotním problémem trápit Shutterstock
Pokud máte obavy z operačního zákroku, tenhle článek nemá za cíl vás postrašit ještě víc, i když by to tak mohlo na první pohled vypadat. Na každé z uvedených rizik totiž existuje účinný protilék. Ten ale lze úspěšně najít jen v případě, že o všech následujících rizicích předem dobře víme.

Při každé operaci zasahujeme do přirozeného chodu organismu a při tom samozřejmě nějaké riziko hrozí vždy. Avšak díky pokrokům moderní medicíny jsou většinou všechna následující rizika nízká. V odůvodněných případech je tedy lepší operaci podstoupit než se dál s nějakým zdravotním problémem trápit. Co vás čeká a jak se připravit na operaci?

Jaká jsou nejčastější rizika chirurgických zákroků?

Každá operace může mít svoje specifická rizika, ta následující jsou však většině chirurgických zákroků společná.

  • Komplikace při anestezii – při anestezii a intubaci hrozí riziko vdechnutí tekutiny nebo části potravy do plic. Tomuto riziku se u všech plánovaných operací vyhnete tím, že budete dodržovat doporučení lékařů, že je po jistou dobu před zákrokem zakázáno cokoli jíst nebo pít. 

  • Nadměrné krvácení – krvácení při operaci je samozřejmě normální. Pokud pacient krvácí příliš mnoho, může být nezbytné podat krevní transfuzi nebo operaci předčasně ukončit.
  • Tvorba krevních sraženin – riziko tohoto vážného stavu stoupá mimo jiné i v důsledku chirurgických zákroků, především operací na dolních končetinách. Proto se často v době před operací a po ní podávají léky na ředění krve. Rovněž je dobré a bandážovat dolní končetiny nebo používat kompresní punčochy i po zákroku.
  • Infekce – chirurgický řez představuje otevřenou bránu, kudy může do těla vstupovat infekce. Proto se během operace používají antibiotika.
  • Dočasné znecitlivění, brnění a bolest operovaného místa – dočasná bolest operovaného místa je běžná a závisí na typu a závažnosti operace. Znecitlivění v místě řezu a jeho okolí většinou po nějaké době vymizí, může se však stát, že malý okrsek kůže už zůstane necitlivý stále. V takovém případě došlo k většímu přerušení nervů, které již nebyly schopné znovu regenerovat.
  • Otok a modřiny v místě operace – jsou normální součástí hojení po operaci. Pomůže přikládání studených obkladů.
  • Jizvy – hlavně u větších operací jsou někdy jizvy nutným zlem, pokud je však operatér zkušený a zákrok i hojení probíhají bez komplikací, jedná se většinou jen o zanedbatelnou kosmetickou vadu. Tvorbu jizev může do velké míry ovlivnit také samotný pacient tím, jak se v pooperačním období stará o svou ránu a jizvy masíruje.

Strava před operací

Pokud vás čeká operace, je třeba se připravit po stránce výživy. Před operací není vhodná doba začít s redukční dietou. Hubnutím tělo ztrácí tělesné bílkoviny a to by mohlo ohrozit průběh a výsledky operace a hlavně pooperační rekonvalescenci.

Jak by měl vypadat váš jídelníček?

  • Strava má být pestrá, lehce stravitelná.
  • Dbejte na dostatek plnohodnotných, to znamená živočišných bílkovin (netučné bílé maso, ryby, mléčné polotučné výrobky).
  • Samozřejmou součástí by měla být syrová i šetrně tepelně upravená zelenina, ovoce, kvalitní tuky, oříšky a semena, vhodné obiloviny.
  • Nutné je omezit konzumaci alkoholu a nepřehánět to s kávou.

Čím dříve před operací s touto vhodnou stravou začneme, tím lépe pro průběh operace i průběh pooperační rekonvalescence. (Dále čtěte: Jíst zdravě je možné doslova za pár korun. Pár tipů, které vám určitě přijdou vhod).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve