Jdete na operaci? Nejčastější rizika a jak je minimalizovat

 Zdraví 
06. dubna 2019 12:53 / Gabriela Simenonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Někdy je lepší operaci podstoupit než se se zdravotním problémem trápit Shutterstock
Pokud máte obavy z operačního zákroku, tenhle článek nemá za cíl vás postrašit ještě víc, i když by to tak mohlo na první pohled vypadat. Na každé z uvedených rizik totiž existuje účinný protilék. Ten ale lze úspěšně najít jen v případě, že o všech následujících rizicích předem dobře víme.

Při každé operaci zasahujeme do přirozeného chodu organismu a při tom samozřejmě nějaké riziko hrozí vždy. Avšak díky pokrokům moderní medicíny jsou většinou všechna následující rizika nízká. V odůvodněných případech je tedy lepší operaci podstoupit než se dál s nějakým zdravotním problémem trápit. Co vás čeká a jak se připravit na operaci?

Jaká jsou nejčastější rizika chirurgických zákroků?

Každá operace může mít svoje specifická rizika, ta následující jsou však většině chirurgických zákroků společná.

  • Komplikace při anestezii – při anestezii a intubaci hrozí riziko vdechnutí tekutiny nebo části potravy do plic. Tomuto riziku se u všech plánovaných operací vyhnete tím, že budete dodržovat doporučení lékařů, že je po jistou dobu před zákrokem zakázáno cokoli jíst nebo pít. 

  • Nadměrné krvácení – krvácení při operaci je samozřejmě normální. Pokud pacient krvácí příliš mnoho, může být nezbytné podat krevní transfuzi nebo operaci předčasně ukončit.
  • Tvorba krevních sraženin – riziko tohoto vážného stavu stoupá mimo jiné i v důsledku chirurgických zákroků, především operací na dolních končetinách. Proto se často v době před operací a po ní podávají léky na ředění krve. Rovněž je dobré a bandážovat dolní končetiny nebo používat kompresní punčochy i po zákroku.
  • Infekce – chirurgický řez představuje otevřenou bránu, kudy může do těla vstupovat infekce. Proto se během operace používají antibiotika.
  • Dočasné znecitlivění, brnění a bolest operovaného místa – dočasná bolest operovaného místa je běžná a závisí na typu a závažnosti operace. Znecitlivění v místě řezu a jeho okolí většinou po nějaké době vymizí, může se však stát, že malý okrsek kůže už zůstane necitlivý stále. V takovém případě došlo k většímu přerušení nervů, které již nebyly schopné znovu regenerovat.
  • Otok a modřiny v místě operace – jsou normální součástí hojení po operaci. Pomůže přikládání studených obkladů.
  • Jizvy – hlavně u větších operací jsou někdy jizvy nutným zlem, pokud je však operatér zkušený a zákrok i hojení probíhají bez komplikací, jedná se většinou jen o zanedbatelnou kosmetickou vadu. Tvorbu jizev může do velké míry ovlivnit také samotný pacient tím, jak se v pooperačním období stará o svou ránu a jizvy masíruje.

Strava před operací

Pokud vás čeká operace, je třeba se připravit po stránce výživy. Před operací není vhodná doba začít s redukční dietou. Hubnutím tělo ztrácí tělesné bílkoviny a to by mohlo ohrozit průběh a výsledky operace a hlavně pooperační rekonvalescenci.

Jak by měl vypadat váš jídelníček?

  • Strava má být pestrá, lehce stravitelná.
  • Dbejte na dostatek plnohodnotných, to znamená živočišných bílkovin (netučné bílé maso, ryby, mléčné polotučné výrobky).
  • Samozřejmou součástí by měla být syrová i šetrně tepelně upravená zelenina, ovoce, kvalitní tuky, oříšky a semena, vhodné obiloviny.
  • Nutné je omezit konzumaci alkoholu a nepřehánět to s kávou.

Čím dříve před operací s touto vhodnou stravou začneme, tím lépe pro průběh operace i průběh pooperační rekonvalescence. (Dále čtěte: Jíst zdravě je možné doslova za pár korun. Pár tipů, které vám určitě přijdou vhod).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím