Plastické operace u dětí. Jaké? A kdy je na ně ten správný čas?

 Děti 
05. dubna 2019 11:16 / Jitka Holoubková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kdy je plastika u dětí vhodná, a v kterém věku ji provést? Shutterstock
O plastické chirurgii se často mluví ve spojení s projevy stárnutí u žen, nebo když se mladé ženy snaží vyhovět módním představám o kráse a dokonalosti. Už méně se ví, jak často řeší otázky plastiky rodiče dětí, které se narodily s nějakým viditelným estetickým nebo funkčním hendikepem. Kdy je plastika u dětí vhodná, a v kterém věku ji provést?

Bývají to mnohem zásadnější věci než odsátí tuku z břicha nebo zvětšení prsou. Plastičtí chirurgové, kteří operují děti, řeší často vrozené vady, jako jsou srostlé či vážně zdeformované prsty, nebo amputaci jednoho, který přebývá. Operují se také deformované ruce nebo nohy. A samostatnou disciplínou je napravování rozštěpů v obličeji. S podobným problémem se narodí přibližně každé sedmisté dítě.

Jde o přežití nebo funkčnost končetin

Důvod k těmto operacím není estetika, ale jde často buď přímo o přežití nebo o výrazné zlepšení kvality života. Bez zásahu medicíny by dítě třeba nemohlo dobře hýbat končetinami nebo nemohlo držet tužku.

Tyto operace je třeba provést co nejdřív. Deformované končetiny se proto dětem operují už před druhým rokem jejich života. Mimo jiné i proto, že některé zákroky - jako například ten při nápravě rozštěpu - se musejí provádět postupně. Mezi relativně časté plastické operace v dětském věku patří napravení takzvané hypospadie, což je vrozená vada močové trubice u chlapců. Tyto nutné operace jsou hrazené pojišťovnou.

Děti mu říkají netopýr

Do další kategorie spadají operace, které sice nejsou funkční, ale dětem významně pomohou od stresů, jež jim působí bezohlední spolužáci. Jsou to nejčastěji odstáté uši, velká nebo vystouplá znaménka nebo křivý nos. Dětské kolektivy dokáží být totiž někdy kruté a může se stát, že dítě, kterému ostatní říkají kvůli uším „netopýr“, se začne stranit vrstevníků a může se u něj rozvinout i sociální fobie.

Uši se operují nejčastěji v době mezi pátým a desátým rokem. Většinou jen v lokální anestezii. Kolem pátého roku je totiž u konce dozrávání ušní chrupavky. Dítě je možno operovat i po desátém roce, ale v tom případě už nejde úhrada ze zdravotního pojištění.

Znaménka a pihy v pubertě raději nechat být

Dalším problémem mohou být výrazné pihy, znaménka nebo takzvané ohně. Když s žádostí o jejich odstranění přijde čerstvý puberťák, měli by mu to rodiče rozmluvit. Právě věk mezi 13. a 16. rokem není totiž na kožní operace podle lékařů vůbec vhodný. Důvodem je hormonální nerovnováha, kvůli které se pak nemusí jizvy dobře hojit. A výsledkem odstraněného znaménka by pak mohla být mnohem výraznější a ošklivější jizva.

Malá prsa i velký nos řešit až v dospělosti

Jestli vaši šestnáctiletou dceru napadne, že prsa a nos, které obojí zdědila po otci, vyřeší estetická chirurgie, má smůlu. Musí počkat na plnoletost, což je podle lékařů doba, kdy by měl být u konce vývoj kostry.

Mohou být ale výjimky, kdy je problém pro teenegera tak velký, že má kvůli němu sebevražené myšlenky. Samozřejmě první by v tomto případě byla na místě návštěva psychologa. Pokud i on doporučí plastickou operaci, uhradit ji budou muset rodiče. O plastice nosu se můžete podrobněji dočíst zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47