Praní dětského oblečení bývá oříšek. Jak zničit skvrny a přitom neublížit citlivé pleti?

 Děti 
03. dubna 2019 12:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při praní dětského prádla buďte opatrní Depositphotos
Praní je takřka pro každého rutina, nad kterou už ani nepřemýšlí. Stačí roztřídit prádlo na světlé a tmavé, nastavit program, dát prášek na praní či gel a o zbytek se postará pračka. Jenže v okamžiku, kdy se vaše domácnost rozroste o miminko, začnete i na praní prádla nahlížet jinak.

Praní dětského prádla má svá specifika. Když je miminko malé, musíte volit vhodný prací prášek, protože jeho pleť je velmi citlivá. Když nasadíte příkrmy, začnou se na dětském oblečení objevovat první skvrny a fleky, které není vždy snadné vyprat. Poradíme vám, jak dětské oblečení dokonale vyčistit a přitom neublížit citlivé pokožce vaší ratolesti.

Nové oblečení

Pokud se na příchod miminka teprve připravujete, není radno nic podcenit. Vždy je důležité celou výbavičku, než ji poprvé použijete, vyprat. Totéž platí pro každý nově zakoupený kousek do šatníku dítěte. I když se vám zdá, že nové oblečení je nepoužité a čisté, určitě to nemusí být pravda. Vždy je potřeba ho nejdříve vyprat a ideálně i vyžehlit. Zbavíte se tím případných zbytků chemikálií z výroby, nečistot a také nežádoucích bakterií. Nikdy nevíte, kdo oblečení před vámi držel. První praní postačí na teplotu 30 - 40 °C.

Pokud budete už prát běžným způsobem, lze pračku nastavit na 40 až 60 °C podle typu zašpinění a hlavně podle materiálu, ze kterého je oblečení vyrobené. Vždy dodržujte doporučení výrobce, který tuto informaci uvádí na štítku z vnitřní strany oblečení.

Látkové pleny

Mnoho maminek používá místo těch jednorázových staré dobré látkové pleny. Měli byste je vždy prát odděleně. Ihned po použití je potřeba pleny opláchnout a poté nechat odmočit ve vodě, než je dáte do pračky.

Co se týká nastavení teploty, látkové pleny bez problémů vyperete na 60 °C. Pouze v případě průjmu nebo jiné vážnější nemoci se doporučuje pleny prát při teplotě vyšší, klidně i 90 °C.

V čem prát?

Co se týká pracího prostředku, na trhu je celé škála pracích prostředků pro praní dětského oblečení. Většinou bývají bez zbytečné parfemace a barviv. Existují ve formě prášku nebo gelu. Dobré je také při praní přidat jeden cyklus máchání navíc, abyste měli jistotu, že se všechen prací prostředek z oblečení vyplaví. Dětská pokožka je velmi citlivá a mohou ji podráždit i sebemenší zbytky pracího prášku či gelu.

Pokud je oblečení více znečištěné, naneste před praním na skvrny žlučové mýdlo, vetřete ho do látky a nechte prádlo odmočit.

A pamatujte na to, že dětské oblečení je třeba vždy prát v pračce. V ruce se vám nikdy nepodaří prádlo vyprat dostatečně, abyste ho zbavili všech nečistot a bakterií. O tom, jak prát péřovou bundu, jsme psali zde.

Alternativní řešení

Pokud kupovaným pracím práškům a gelům nevěříte, můžete dětské prádo prát i jinými alternativními prostředky.

Mýdlové ořechy

Biologickou alternativou pracího prostředku jsou mýdlové ořechy. Jejich používáním ušetříte peníze i životní prostředí. Stačí je dát do látkového sáčku, zavázat a přidat do bubnu k prádlu. Jejich hlavní výhodou je, že je lze opakovně použít v závislosti na teplotě praní. Neporadí si ovšem s odolnější špínou.

Mýdlový sliz

Má nesporné výhody v tom, že si ho dokážete vyrobit snadno sami doma. Je ekologický, levný a při použití mýdla bez parfemace také hypoalergenní. Můžete ho zkusit použít pro praní látkových plen. Prádlo po něm sice může postupně zašednout, a nikdy nebude zářivě bílé, to ale u plen nijak nevadí. Není ovšem vhodný pro praní fleecového ani funkčního oblečení.

Pozor na aviváž

S aviváží je potřeba zacházet opatrně. Snadno může dětskou pokožku podráždit. Přestože je na trhu nejedna aviváž, která je uzpůsobená přímo pro praní dětského oblečení, není nutné ji používat. Pokud ale aviváž použít chcete, určitě bude lepší počkat až od půl roku věku dítěte a měli byste také sledovat reakci jeho kůže. Nemusíte se bát, že bez aviváže bude vaše prádlo tvrdé a nepoddajné, změkčíte ho i žehlením.

Žehlička zlikviduje bakterie

Ačkoli se to kolikrát zdá být pro dítě zbytečné, minimálně v prvních měsících života je dobré oblečení žehlit. Zbavíte se tak případných zbylých bakterií a zároveň prádlo miminku změkčíte, aby se cítilo příjemně. Protože na dětském oblečení bývají všemožné ozdoby a aplikace, oblečení žehlete vždy naruby.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008